Novi Teslin model lansirao Mobileye

Autor: Tomislav Pili , 06. listopad 2014. u 22:00
Model D zamijenio bi vrlo uspješni model S/ REUTERS

Analitičari očekuju da će u modelu D biti ugrađena oprema izraelske tvrtke.

Intrigantna najava osnivača Tesla Motorsa Elona Muska koja je protumačena kao skorašnje predstavljanje nasljednika modela S lansirala je dionicu izraelskog proizvođača opreme za autonomnu vožnju Mobileye.

Dionice Mobileyea na tjednoj su razini skočile preko 13 posto na 58 dolara nakon što je Musk početkom mjeseca na Twitteru objavio da je vrijeme za "predstavljanje modela D i još nečega". Špekulacije su podgrijale i tvrdnje upućenih izvora bliskih Tesli koji tvrde da će novi model Teslina električnog automobila imati opremu za autonomnu vožnju, poput sustava koji kontrolira da automobil ne napušta voznu traku.Prema mišljenju Tripa Crowdhrya, analitičara Global Equities Researcha, tehnologija Mobileyea za sprečavanje sudara bit će dio novog modela D.

"Mobileye posjeduje vodeću tehnologiju u svijetu za sprečavanje sudara i izgleda da će sustav za izbjegavanje kolizije biit dio opreme nasljednika modela S", izjavio je Crowdhry za Bloomberg. Prošlotjedni skok cijene najveći je od 1. kolovoza kada se Mobileye izlistao na Njujorškoj burzi. Jedan od najvećih dioničara ove tvrtke iz Jeruzalema je poznata banka Goldman Sachs, a na listi klijenata upisani su – između ostalih – General Motors i BMW. Mobileye je u inicijalnoj javnoj ponudi prikupio milijardu dolara što je do sada najveća javna ponuda dionica neke izraelske tvrtke na američkom tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close