Novi soj korone hara Europom, otkriveno je i iz koje je države krenuo

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2020. u 15:38
Pedestrians walk along a sign that reminds to wear a face mask as the coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues in Frankfurt, Germany October 29, 2020. REUTERS/Ralph Orlowski

Međunarodni tim znanstvenika, koji se bavi praćenjem virusa putem njegovih genetskih mutacija, opisao je neobično širenje inačice koronavirusa, nazvane 20A.EU1, u istraživačkom radu koji će biti objavljen u četvrtak.

Inačica koronavirusa, koja je potekla od španjolskih poljoprivrednih radnika, brzo se od ljeta proširila diljem Europe, a sada čini većinu novih slučajeva covida-19 u nekoliko zemalja. Primjerice, u Velikoj Britaniji čini čak 80 posto novih slučajeva zaraze, piše Financial Times.

Međunarodni tim znanstvenika, koji se bavi praćenjem virusa putem njegovih genetskih mutacija, opisao je neobično širenje inačice koronavirusa, nazvane 20A.EU1, u istraživačkom radu koji će biti objavljen u četvrtak.

Njihov rad sugerira da su ljudi, koji su se vraćali s ljetovanja u Španjolskoj, odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Europe, postavljajući pitanja je li drugi val koji upravo pogađa kontinent mogao biti smanjen detaljnijim pregledima turista u zračnim lukama i drugim prometnim čvorištima, prenosi Jutarnji.hr.

S obzirom na to da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mjesta na kojem je nastala.

“Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mjere prevencije širenja virusa često nisu bile dovoljne da zaustave daljnji prijenos novih sojeva virusa ovog ljeta”, rekla je Emma Hodcroft, genetičarka sa Sveučilišta u Baselu i voditeljica studije koja tek treba biti objavljena u znanstvenom časopisu.

Znanstveni timovi u Švicarskoj i Španjolskoj sada ubrzano ispituju ponašanje ove inačice koronavirusa kako bi utvrdili je li možda smrtonosnija ili zaraznija od ostalih sojeva.

Dr. Hodcroft ipak naglašava kako “nema dokaza da je brzo širenje ovog soja posljedica mutacije koja povećava prijenos ili utječe na klinički ishod nakon zaraze”. No, dodaje i da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije Sars-Cov-2 virusa na koju je ranije naišla.

“Nisam vidjela nijednu inačicu s takvom dinamikom sve dok u Europi nisam gledala genomske sekvence koronavirusa”, rekla je dr. Hodcroft.

Nova inačica virusa, koja ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija, pojavila se među poljoprivrednim radnicima na sjeveroistoku Španjolske u lipnju i brzo se proširila kod lokalnog stanovništva, navodi se u studiji.

Istraživači su zaključili da je “rizično ponašanje” turista u Španjolskoj – poput ignoriranja smjernica za socijalno udaljavanje – koji se “i dalje događa” pomoglo širenju novog soja virusa.

Istraživanje je pokazalo da je nova inačica virusa činila više od osam od deset slučajeva u Velikoj Britaniji, gotovo jednako toliko u Španjolskoj, 60 posto u Irskoj i do 40 posto u Švicarskoj i Francuskoj, piše Financial Times.

Stroga zaključavanja u proljeće pomogla su staviti početni val Covid-19 pod kontrolu, s novim slučajevima znatno smanjenim tijekom ljeta. No, virus se posljednjih tjedana brzo proširio Europom u ponovnom oživljavanju koje je prisililo nacionalne čelnike da uvedu nova bolna ograničenja na društvene aktivnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close