Novi proizvod kombinira tehnologiju mjerenja pokreta oka i čitanja

Autor: Ana Blašković , 20. srpanj 2021. u 22:00
OmoLab dovršio novi projekt usmjeren usavršavanju i dodavanju funkcionalnosti novog proizvoda/PD

Projekt je sufinanciran novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj pri čemu od ukupne vrijednosti od oko 107 tisuća kuna od čega bespovratna sredstva iznose 75 tisuća kuna.

OmoLab, domaći startup za inovacije osobama s poteškoćama u čitanju osnivača Petra Reića, dovršio je sa stručnjacima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva projekt pod nazivom ‘Podrška čitanju kroz nove tehnologije’.

S voditeljima Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju Željke Car i Marina Vukovića projekt je bio usmjeren na usavršavanje i dodavanje funkcionalnosti novog proizvoda koji ulazi u fazu testiranja.

Iz OmoLaba ističu da novi projekt kombinira tehnologiju mjerenja pokreta oka i čitanja kako bi odabrao optimalno čitateljsko okruženje, a usmjeren je na pomoć osobama s teškoćama čitanja.

Projekt je sufinanciran novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj pri čemu od ukupne vrijednosti od oko 107 tisuća kuna od čega bespovratna sredstva iznose 75 tisuća kuna.

Rješenja domaćeg startupa, koji je u lipnju dogovorio suradnju s fondom rizičkog kapitala Fil Rougeom i financijsku injekciju od 250.000 eura, namijenjena su osobama s teškoćama u čitanju koje čini lepeza od disleksije, poremećaja pažnje do slabijeg vida, kao i onima koje pate od zamora od čitanja na ekranu.

Startup je dosad proveo četiri projekta – Inovacijske vaučere za male i srednje tvrtke kojima je cilj spojiti znanstvene i istraživačke institucije s gospodarstvom, a na njima su radili znanstvenici zagrebačkog i riječkog Sveučilišta.

Inovacije OmoLaba koriste ponajviše korisnici iz Hrvatske koji čine 70 posto, no ima ih ih SAD-a, Velike Britanije, Irske i Australije.

Komentirajte prvi

New Report

Close