Ne ukloni li se nezakonit sadržaj odmah, kazne i po 66 tisuća eura

Autor: Tanja Ivančić , 23. siječanj 2024. u 06:55
Predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen/M. Lukunić/PIXSELL

Imat će istražne i izvršne ovlasti u odnosu na pružatelje usluga posredovanja u Hrvatskoj.

U javnom savjetovanju trenutačno se nalazi prijedlog provedbenog Zakona o digitalnim uslugama DSA, kojeg je isporučilo Ministarstvo gospodarstva.

Riječ je o europskom Aktu kojem je primarni cilj zaštititi digitalni prostor od nezakonitog sadržaja i osigurati transparentnost poslovanja internetskih platformi. Prijedlogom provedbenog Zakona, određuju se uloge koje DSA nosi, a u ovom slučaju, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti imenuje se koordiniratorom Akta o digitalnim uslugama.

Iz Hakoma poručuju da su spremni preuzeti tu ulogu, a kako nalaže DSA, vremena da postanu operativni imaju do 17. veljače 2024. Taman će tada biti završen proces transponiranja odredbi i u domaće zakonodavstvo.

“Hakom je kontinuirano pratio zakonodavni proces izrade i usvajanja Akta o digitalnim uslugama te su stručnjaci Hakoma bili uključeni u komentiranje sadržaja Akta u svim fazama donošenja. HAKOM se priprema za početak primjene DSA te trenutačno sudjeluje u pripremnim aktivnostima Europske komisije i Odbora za digitalne usluge, za koji se očekuje konstituiranje tijekom veljače 2024.”, pojašnjavaju iz Hakoma.

22

platforme pod direktnim su nadzorom EK koja će pratiti njihov rad i ispunjavaju li sve obveze

Tri mjeseca za prijavu
Kada se radi o ulozi koju će preuzeti Hakom, to je, pojašnjavaju iz te regulatorne agencije: “Prije svega, koordinacija aktivnosti nacionalnih tijela za provedbu Akta, kao što su Agencija za zaštitu osobnih podataka, Državni inspektorat te druga nadležna tijela predviđena prijedlogom Zakona, ali i komunikacija s Europskom komisijom, koordinatorima i nadležnim tijelima u drugim državama članicama te Odborom za digitalne usluge. Hakom će biti ujedno član spomenutog Odbora”.

Sukladno odredbama Akta, Hakom će, propisuje se, imati istražne i izvršne ovlasti u odnosu na pružatelje usluga posredovanja u Hrvatskoj. S obzirom da će Hakom biti nadležan za domaće tvrtke, odnosno one koje su registrirane u Hrvatskoj, “za početak valja utvrditi koje to tvrtke potpadaju pod nadzor i primjenu DSA pravila”, kazuju nam u Hakomu.

Da bi to utvrdili, Hakom će ih pozvati da se prijave. Nakon objave poziva, tri mjeseca će trajati rok za prijavu. Kako nam kažu u Hakomu, vjeruju da će se pokazati da imamo nekoliko tvrtki, online posrednika na koje će se primjenjivati DSA, mahom iz djelokruga trgovine ili oglašavanja.

Veća korist od DSA pravila, mogla bi se ogledati u tome, da će primjerice, prijave lažnih vijesti ili dezinformacija na vrlo velikim platformama biti ažurnije i brže rješive, s obzirom na uspostavu nacionalnih koordinatora koji će sudjelovati u radu Odbora pri Europskoj komisiji.

Od Alibabe do Youtubea

Europska komisija i njezin Odbor nadzirat će velike platforme i tražilice, a takvima je u početku proglašeno 17 platformi i 2 tražilice.

Podsjetimo, Europska komisija i njezin Odbor su oni koji će se nadzirati velike, a velikim platformama i tražilicima, proglašeno je u početku, 17 platformi i 2 tražilice i to: Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Zalando, te tražilice Bing, Google Search. Dok su u prosincu dodane tri porno platforme i to: Pornhub, Stripchat, Xvideos. Radi se o digitalnim igračima koji imaju više 45 milijuna aktivnih korisnika dnevno.

Dakle, ukupno 22 platforme pod direktnim su nadzorom EK koja će pratiti njihov rad i ispunjavaju li sve obveze. No, i države članice sada će imati jače mehanizme kontrole. Primjerice, prijavi li AZOP ili MUP veliki Facebook za kršenje pravila u domeni osobnih podataka ili dezinfromacija, i izda nalog za njegovim uklanjanjen, taj će nalog otići u Irsku, jer je tamo sjedište. Hakom će biti obaviješten o tom činu, a zapne li, moći će se požaliti tamošnjem koordinatoru, ali i Odboru i Europskoj komisiji. I vjerojatno time dodatno ubrzati procese.

Vrijeme za prilagodbu
Kazne za kršenje odredbi ili odvraćajuće mjere, izricat će Hakom, kada se radi o domaćim internetskim tvrtkama, a one su također uglavnom prepisane iz europskog DSA akta. Primjerice, kaže se u prijedlogu provedbe Zakona o DSA: “Novčanom kaznom u iznosu od 6.630,00 do 66.360,00 eura kaznit će se za prekršaj pravna osoba – pružatelj usluga posredovanja koja: Ne djeluje bez odgode po primitku naloga za djelovanje protiv određenog nezakonitog sadržaja ili određenih nezakonitih sadržaja”.

Budući da se radi o novom Zakonu, bit će potrebno izvjesno vrijeme za prilagodbu, napominju iz Hakoma, bilo da se radi o nazoru domaćih ili sudjelovanja u nadzoru velikih platformi te dodaju da je ipak “Akt o digitalnim uslugama samo nastavak regulacije koja je utemeljena Direktivom o elektroničkoj trgovini te vjerujemo da je većina obveznika već sada svjesna svojih novih obveza”, poručuju iz Hakoma.

Komentirajte prvi

New Report

Close