NASA objavila kartu koja prikazuje porast razine mora u svijetu: Evo što čeka Jadran

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2021. u 08:23
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

“Cilj je prikazati podatke iz izvješća u formi koja lako vizualizira buduće scenarije”, rekao je znanstvenik Ben Hamlington.

NASA je u ponedjeljak napravila interaktivnu kartu koja vizualno prikazuje porast razine mora u svijetu u idućim desetljećima.

Na karti je označeno kako će određeni dijelovi svijeta biti pogođeni klimatskim promjenama prema razini mora i rezultat je projekcija koje donosi izvješće, a bazira se na podacima o otapanju ledenjaka i glečera, kao i promjenama morskih struja, piše Independent.

Također je neosporivo kako je utjecaj čovjeka, uglavnom zbog izgaranja fosilnih goriva, imao ulogu u zagrijavanju atmosfere, oceana i zemlje.

“Cilj je prikazati podatke iz izvješća u formi koja lako vizualizira buduće scenarije”, rekao je znanstvenik Ben Hamlington.

Razina mora je rapidno rasla od 1970. godine i u zadnjih 100 godina je rasla više nego u bilo kojem prethodnom stoljeću u zadnjih 3000 godina. U prosjeku je razina rasla oko četiri milimetra godišnje tokom prošlog desetljeća.

Prema karti koja nudi četiri moguće točke analize na području Hrvatske, predviđa se da će razina Jadranskog mora do 2100. narasti za otprilike 60 centimetara.

Karti možete pristupiti putem poveznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close