Najam računala se isplati imate li više od 20 radnika

Autor: Bernard Ivezić , 03. listopad 2012. u 22:00
Najam opreme sve jeftiniji

Imate li malu tvrtku, povoljnije je kupiti jeftin hardver, ali ako rastete, a informatika vam nije primarna djelatnost, bolji je najam jer uz jamstvo nudi održavanje i podršku

Nakon što se posljednjih nekoliko godina mnogo govorilo o iznajmljivanju računala, pisača, kopirnih aparata, servera, pa i informatičara, istražili smo što se danas od svega toga isplati malim i srednjim poduzetnicima. Denis Ćejvan, direktor tvrtke Senso profi, kaže da, iako nudi uslugu iznajmljivanja stolnih i prijenosnih računala, ne savjetuje je mikro i malim tvrtkama. "Male tvrtke ne bi trebale iznajmljivati računala jer im se to ne isplati. Cijene stolnih i prijenosnih računala pale su već ispod 2000 kuna, a ako se mogu zadovoljiti s rabljenim računalom, onda je cijena još i niža", tvrdi Ćejvan. Pojašnjava da su računala danas postala obična konzumna elektronika koju se malim i mikro tvrtkama sa samo nekoliko zaposlenih više isplati kupiti nego iznajmiti.

Poslovno povoljnije

Slično smatra i Saša Lončar, direktor trgovca računalima HG Spot informatike. Naglašava da to nije samo zbog cijene, već i zbog poslovne prakse jer poduzetnici u Hrvatskoj žele biti u posjedu računala na kojem rade. "Male i srednje tvrtke u HG Spot Informatici najčešće kupuju srednje jake prijenosnike i srednje jaka stolna računala koja sami proizvodimo. Nudimo im dobar omjer cijene i performansi, a imaju slobodu sami izabrati točno ono što im odgovara, poput jače grafičke kartice ili većega tvrdog diska", pojašnjava Lončar. Nikola Dujmović, predsjednik Uprave informatičke tvrtke Span koja projektira i isporučuje IT sustave, tvrdi pak da ključan element nije cijena. Naglašava da cijena hardvera u iznajmljivanju nije manja nego kada ga kupujete, ali je to poslovno povoljnije. "Imate li novac koji vam ne treba i sigurnu potrebu za nekim hardverom, onda bih svakako preporučio kupnju. Iznajmljivanje je opcija koja odgovara poduzetnicima koji žele izbjeći investiciju ili imaju dinamičke potrebe, sezonsku radnu snagu, neizvjesnu projekciju rasta, žele smanjiti potrebu za radnim kapitalom i slične scenarije", navodi Dujmović. Prema njegovu iskustvu hardver iznajmljuju poduzetnici koji se ne žele baviti svojim računalima nego se koncentriraju na svoj posao. "Iznajmljeni hardver pokriven je obično uslugama koje nadilaze običnu garanciju, možete ga vratiti kada vam ne treba ili kada trebati jači/slabiji/drukčiji stroj i tako dalje", kaže Dujmović. Denis Ćejvan iz Sensa profija tvrdi da je i mimo činjenice da je poslovanje s unajmljenim računalima jednostavnije, kada imate potrebu za 20 ili više računala, onda vam se itekako isplati najam hardvera.

Dvadeset računala

"Čim tvrtka naraste na 20 zaposlenih, računica se preokrene i više se isplati ići u najam. To je neka granica kad posao postane ozbiljniji, odnosno stabilniji, barata se s više podataka, postavljaju se veći zahtjevi na IT infrastrukturu, a rad s klijentima ne može trpjeti veće zastoje", tvrdi. Navodi da takvi srednji poduzetnici za cijenu bruto plaće jednog radnika više dobivaju sva računala, servere, održavanje i druge IT usluge. No takvi korisnici imaju i veći izbor tvrtki koje im nude iznajmljivanje računala poput velikih operatera Hrvatskog telekoma i Metroneta. U HT-u kažu da takvu uslugu nude pod nazivom "ICT Oprema", a iznajmiti se može sve, od prijenosnika preko stolnih računala do monitora i pisača. Navode da to korisnicima smanjuje kapitalna ulaganja, rizik kupnje, olakšava kontrolu troškova kroz fiksnu mjesečnu naknadu, osigurava non-stop održavanje na licu mjesta, tehničku podršku i savjetovanje. U HT-u su također uvjereni da je zbog povoljne cijene takva usluga posebno praktična vlasnicima tvrtki koji tek započinju poslovanje.

Veliki korisnici

Zdenko Vrdoljak, član Uprave za tehniku Metroneta, kaže da oni tu uslugu nazivaju RentIT. No ona ne uključuje samo najam računala i periferne opreme kao i njezino održavanje, već može sadržavati i uslugu dokumentiranja izvedenog stanja, savjetovanje i druge specifične servise za poslovne korisnike. "Metronetovi korisnici usluge RentIT! ovaj vid usluge najčešće kombiniraju s uslugom virtualnoga podatkovnog centra vir2all te tako u potpunosti eksternaliziraju IT infrastrukturu koncentrirajući se na svoje poslovanje", kaže Vrdoljak. Dodaje da ovakvim integriranim servisom korisnici ostvaruju uštede u nabavi opreme, održavanju i trošku IT osoblja. Također se smanjuju gubici u poslovanju zbog visoke razine raspoloživosti servisa što, kako tvrdi, ovaj servis čini izrazito povoljnim.

Mikro i male tvrtke

Računala kupite sami, a ostalu informatičku opremu unajmite
I dok se mikro i malim tvrtkama ne savjetuje da odmah krenu u iznajmljivanje računala, situacija je drukčija s drugom informatičkom opremom. Denis Ćejvan, direktor tvrtke Senso profi, tvrdi da IT tvrtke mogu ponuditi najam pisača od nekoliko lipa po stranici ispisa i da je to povoljne za mikro i male poduzetnike.

Praksa

Od najma do otkupa računala
Tvrtka AD Rem, partner HT-a, preprodaje njegovu uslugu ICT opreme tako što najam nudi na rok od tri godine i jamstvo na opremu u cijelom trajanju ugovora. Opremu je nakon isteka ugovora moguće otkupiti za kunu ili vratiti istrošenu ICT opremu bez ikakve naknade. Ugovor uključuje održavanje računala i ostale iznajmljene ICT opreme, servis u roku od osam radnih sati i zamjenu neispravne ICT opreme u roku od jednoga radnog dana. U AD Remu navode da sva računala dolaze s predinstaliranim operativnim sustavom Microsoft Windows 7 Professional, uredskim paketom Microsoft Office 2010 Starter te sigurnosnim paketom McAfee Internet Security 2012. U trošak najma osigurano je održavanje i servis opreme te je sva oprema osigurana kod Hrvatskog telekoma.

Pohrana podataka

Iskon
Jumbo usluga iznajmljivanja prostora za pohranu podataka prvi je takav servis u Hrvatskoj

35 kuna mjesečno trebate Iskonu platiti za prostor od 50 GB

Google Drive
Proširivši mogućnosti Gmaila, Google je ponudio uslugu skladištenja podataka na svojim poslužiteljima

15 kuna mjesečno za 30 GB prostora na Googleovim diskovima

Dropbox
Jedan od najpopularnijih cloud servisa za skladištenje podataka u pro verziji nudi od 100 do 500 GB prostora

60 kuna mjesečno stajat će vas najam 100 GB prostora u Dropboxovu "oblaku"

Sky Drive
Microsoftov ambiciozan projekt ulaska na cloud tržište kojim se želi profilirati kao glavni konkurent Googleu

60 kuna godišnje za 27 GB prostora od kojih je prvih sedam besplatno

iCloud
Appleov servis za spremanje podataka u cloud namijenjen je korisnicima iPhonea, iPada, iPoda i Macova

120 kuna godišnje za 15 GB prostora od kojih je prvih pet besplatno

Box
Jedan od cloud servisa nove generacije koji nudi velike kapacitete i razvija se tempom kao nekad web-hosting

78 kuna po korisniku mjesečno za 1 TB podataka u box cloudu

Domaće aplikacije

55 dolara mjesečno popularna domaća cloud aplikacija Salespod naplaćuje trgovačkim putnicima, trgovcima i distributerima svoje rješenje za terensku prodaju na mobitelu

0,45 dolara po grlu stoke mjesečno plaćaju farmeri koji se koriste najpopularnijom domaćom cloud aplikacijom za upravljanje stočarskim imanjima, koja omogućava praćenje poslovanja farme

Komentirajte prvi

New Report

Close