Mati Rimcu treba poručiti da je Elon Musk bliže Robo-taxijima, a ne da vrati novac

Autor: Domagoj Bebić , 19. rujan 2023. u 07:00
Foto: J. Barišin/PIXSELL

Ono čega inovatori u suštini trebaju biti svjesni jest da će ih se svako malo prozivati jer su jednostavno popularna meta. I to na globalnoj razini.

U svojoj zabavno-informativnoj emisiji Stanje nacije, koja je novost svog formata, novinarska zvijezda Zoran Šprajc prozvao je inovatora Matu Rimca zbog probijanja rokova vezanih za projekt Robo-taxija. Budući da se rasprava vodi u ionako suženom javnom prostoru, možda na tom primjeru treba primijetiti nekoliko komunikacijskih fenomena.

Sam format Stanja nacije izuzetno je inovativan na ovom području, a sličan je i formatu Johna Olivera – tzv. zabavnim vijestima. Takve su vijesti nastale iz globalno popularnih Tonight Show emisija koje su obično u uvodu imali nešto između stand up-a i vijesti gdje bi domaćin pretresao aktualna događanja.

Može li Rimac pratiti Muska?
Možda se neki pitaju koji je cilj takvog formata. Priča je sasvim jednostavna – važno je pažnju privući sadržajem, a ne nužno informirati. Upravo zbog toga ne iznenađuje da su različiti napadi ili kontroverze usko vezani za ovaj format. Interesantno je primijetiti i da je ovaj format prvo nazvan “fake news” formatom zbog toga što njime ustvari ne dominiraju činjenice nego mišljenje samog autora.

Ipak se područje lažnih vijesti toliko razvilo da ovaj format danas više niti nema ime dok je “fake news” više vezan za dezinformiranje iako ni to nisu istoznačnice.

Ako bi netko bio kvalificiran za taj format (koji je, iskreno, jedini preostali ozbiljno gledani format koji se bavi vijestima), onda bi to definitivno bio Šprajc, nagrađivani hrvatski novinar. Formati poput specijaliziranih političkih emisija gube publiku strelovitom brzinom. Osim toga, više vijest nije niti što se dogodilo u tim formatima.

S druge strane, prava je vijest koga je to Zoran Šprajc prozvao u svojoj emisiji. Iako je publika ovakvih formata starija publika, riječ je o obrascu koji im odgovara unatoč tome što teško prepoznaju što je mišljenje autora, a što činjenica. Ipak, prema istraživanjima, tako je i sa svim ostalim formatima.

Čiji je to novac?

Za razliku od onoga što kolega Zoran Šprajc zabavno ističe, ne koristi Rimac naš novac nego novac iz EU fonda za inovacije.

Drugi fenomen u okviru teme jesu inovatori. Najbolji primjer takve, ne samo medijske poslovne zvijezde, već i influencera jest Elon Musk. Njegovi tweetovi na sada više nepostojećem Twitteru mogli su cijenu poslovnih udjela povećati ili spustiti za priličnu razliku. Mogli su cijenu Dogecoina poslati u nebo…

U isto vrijeme Musk je i inovator koji se, kao i Mate Rimac, bavi proizvodnjom automobila. Svjedočimo ozbiljnim i konstantnim diskusijama oko toga jesu li te kompanije ustvari auto kompanije ili su ipak tehnološke kompanije. Pustimo sada more različitih mišljenja. Činjenica je da i jedna i druga tvrtka rade na inovativnom projektu Robo-taxija.

Kada govorimo o komunikaciji, Mate Rimac nije Elon Musk. Vjerojatno je suludo pokušati i pratiti Muskov obrazac komunikacije, ali Rimac se trudi promovirati svoj proizvod standardnim kanalima.

Tako smo svjedočili impresivnoj promociji Nevere u Hvaru ovo ljeto gdje je stotinu dronova napravilo koreografiju od koje staje dah i pružilo show program kojeg sam osobno viđao samo na YouTubeu u Disney parkovima i Dubaiju.

Uglavnom oko same teme Robo-taxija Rimac previše ne komunicira. I premda osobno volim kad je fokus u društvu na inovatorima, ono čega inovatori u suštini trebaju biti svjesni jest da će ih se prozivati jer su jednostavno popularna meta i to na globalnoj razini. Štoviše, činjenica da poduzetnik svjetskog glasa predstavlja Hrvatsku u utrci za ostvarenje Robo-taxija je uistinu znanstvena fantastika. Slobodno se opustite i uživajte aktivno prateći ovu temu jer pritisak je ipak na drugima.

Čuvajmo inovatore
Bilo kako bilo, tu smo gdje smo. Šprajc je rekao kako nema još Robo-taxija ni na vidiku, a da je Mate već uzeo pare. Radi se, naravno, o sredstvima Europske unije upravo za inovacije, pa tako Republika Hrvatska treba zatražiti stanovite odgode iako inovacija još nije isporučena.

No, koliko sam osobno shvatio recentnu objavu Tesle, za očekivati je da realizaciju njihovog projekta nećemo dočekati prije 2030. godine. Po tome zaključujem da će i Rimčev projekt biti više puta odgađan. EU će naravno čekati realizaciju projekta koliko god treba jer se inovacije isplati čekati.

A zašto je to tako? Naime, ne sudjelujemo mi u ničemu ovom već sudjeluje on. Za razliku od onoga što kolega Šprajc zabavno ističe, ne koristi Rimac naš novac nego novac iz EU fonda za inovacije jer i Europska unija zna da su inovacije ključ ekonomskog prosperiteta, kako hrvatskog tako i onog u EU. Realnost je takva premda postoji određeni rizik da inovacije ne uspiju nego da čak samo dođu do određene razine uspjeha.

Što se tiče medijskog praćenja projekta Robo-taxija, ja bih Rimcu za poticaj radije govorio da je Musk bliže cilju, a ne da vrati novce. To mi se nekako čini stimulativnije kada je pakiranje vijesti u pitanju, a naravno da želimo pomoći da inovacija ugleda svjetlo dana jer hoće – bilo na ulicama Zagreba ili Austina u Texasu.

Cijenite svoje inovatore, njegujte ih i gurajte naprijed jer će vam inače otići u druge sredine gdje ih više cijene. Je li netko rekao Nikola Tesla? Da se sada vratim na početak. Rimcu i treba i ne treba zamjeriti što ne komunicira projekt svako toliko. Prvo, treba razumjeti da nije lako u poslu imati, a posebno u komunikaciji, konkurenciju u Elonu Musku. S druge strane, kao što je njegov proizvod par excellence, takva mu treba i komunikacija. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Mate RImac je prije 2 godine mrtav ladan u natječaju izjavio da može imati L5 razinu autonomije..

U to doba su najveći igrači baš izlazili sa izjavama da nitko nema L5 i najvjerojatnije

Evo jednog članka iz tog doba ( preneseno iz WSJa)

https://www.telegram.hr/biznis-tech/vlada-radimo-samovozece-taksije-u-zagrebu-wall-street-journal-takav-sustav-nece-postojati-desetljecima-mozda-nikad/

 

Jako dobro pročitajte ovaj članak

Nije tu bilo nikakvih inovacija , a i proizvod nije od RImca

Novac iz EU fondova je i naš novac budući da Hrvatska kao članica EU plaća članarine u milijardama eura.

 

Ako projekt uspije ok, ako ne treba vratiti novac s kamatama…može biti određenih kašnjenja, ali sad čekati do 2030. je malo previše.

Prva stvar koju uradim kad sortiram programe na televizoru jest ta da uklonim sve RTL-ove.

Diskreditiranje, umanjenje štete, skretanje fokusa… HDZ-ova kuhinja na ovom portalu. Zato vas više ni ne pratim, izgubili ste svaki kredibilitet.

New Report

Close