‘Kupi sada – plati kasnije’, nude plaćanje do 48 rata

Autor: Ana Blašković , 12. studeni 2021. u 07:00
Direktorica za Hrvatsku Danijela Višnjić/PD

‘Trgovac koji sklopi ugovor s nama, osim što kupcima nudi digitalno iskustvo plaćanja na rate, može u vrlo kratkom roku i povećati prodaju’.

Na dinamično tržište domaće online trgovine, koja u pandemiji strmo raste, ovaj mjesec ušao je regionalni fintech igrač Leanpay, slovenski startup koji omogućuje plaćanje na rate.

“Krenuli smo polako s nekoliko partnera koji poznaju naš model poslovanja iz Slovenije i pratimo interese i zanimanje klijenata”, kaže direktorica Leanpaya za Hrvatsku Danijela Višnjić.

Broj partnera s kojima posluju raste iz dana u dan te najavljuje da će do kraja godine sklopiti ugovore s 30 do 40 partnera iz različitih sektora u Hrvatskoj.

Razvojni ured u Srbiji

Jednostavna filozofija iza Leanpaya je “kupi sada, plati kasnije”.

“Naša usluga omogućava klijentima da jednostavno, brzo i transparentno plaćaju na rate, a za to im treba samo mobilni telefon. Kupnju mogu realizirati u trgovini ili iz svog doma”, kaže. Premda takvim modelom kupci mogu prilagođavati kupnju svojim željama i potrebama, iz Leanpayja kažu da im je cilj – odgovorno kreditiranje, a ne prezaduživanje potrošača.

Nude plaćanje do 48 rata pri čemu broj rata ovisi o ugovornom odnosu s partnerom trgovcem. Sukladno potrebama kupaca, partner definira rok otplate i različite akcije pa rok otplate može biti, primjerice, kraći za jeftinije proizvode ili dulji za one viših cijena poput namještaja ili elektronike, a u usporedbi s klasičnim zajmovima i kreditnim karticama je dulji rok otplate.

57

milijuna kuna zajmova na 150 prodajnih mjesta žele plasirati u RH u 2022.

“U prvoj fazi fokusirali smo se na slovenske partnere koji svoju robu prodaju u Hrvatskoj putem web shopova. No, želimo se ubrzano širiti i već u sljedećoj godini planiramo plasirati oko 57 milijuna kuna potrošačkih zajmova na više od 150 prodajnih mjesta”, kaže Višnjić.

Na slovenskom tržištu, kažu, u vrlo kratom roku uspjeli su se povezati s više od 400 trgovaca i nekoliko desetaka tisuća korisnika u dvije godine. Zahvaljujući tome startup je, koji ima i razvojni ured u Srbiji, u prvoj polovici ove godine ostvario tri puta veći promet u odnosu na prethodnu godinu.

Do kraja godine još ugovora

Dok su prednosti za kupce očite, koje su prednosti trgovcima, u usporedbi s, primjerice, bankom ili kartičarskom kućom?

“Trgovac koji sklopi ugovor s Leanpayom, osim što kupcima može ponuditi jedinstveno digitalno iskustvo plaćanja na rate može u vrlo kratkom roku i povećati svoju prodaju”, kaže naša sugovornica.

“Naša tehnička rješenja omogućavaju trgovcu jednostavnu integraciju kojom na vrlo precizan način komunicira klijentu mjesečni trošak za željeni proizvod ili proizvode, omogućava klijentima da prije kupnje provjere svoj limit, a proces plaćanje je za klijenta siguran i brz.

Za kupca je proces jednostavan i traje prvi puta samo nekoliko minuta tako da kupci ne napuštaju košaricu prilikom procesa plaćanja, a duži rokovi otplate i niže mjesečne rate im omogućuju da kupe sve što žele i trebaju na jednom mjestu”, pojašnjava detalje.

Trgovac plaća Leanpayju jednokratnu naknadu po transakciji što omogućuje njegovim kupcima da plaćaju na rate besplatno, bez naknade, kamata, članarina i ostalih troškova. Na listi trgovaca u susjednoj zemlji, niz je i domaćim kupcima vrlo poznatih imena.

“Suradnju smo pokrenuli sa partnerima koji naše usluge koriste u Sloveniji kao što su, Garten XL, Lašić gume, Dreamwithus, Evitas, Prekoreda i ostalima. U Hrvatskoj smo pokrenuli suradnju s Istylom, Giant biciklima, Škerjanc namještajem i još nekoliko partnera. Do kraja godine potpisat ćemo i ugovore sa najvećim hrvatskim internetskim trgovinama s kojima smo već u kontaktu”, najavljuje Višnjić.

Ovog tjedna Leanpay je zaključio nova rundu financiranja od 3 milijuna eura koju će iskoristiti za ubrzanje rasta i nastavak ekspanzije u srednjoj i istočnoj Europi.

Najnovije financiranje predvodi investicijska tvrtka Lead Ventures, koja upravlja sredstvima regionalnih kompanija poput mađarske energetske kompanije MOL i Eximbanke, a investiciji se pridružio i fond South Central Ventures. Prije te runde Leanypay je prikupio 1,8 milijuna eura investicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close