Kriza s čipovima i u 2022., ali poduzetništvo postaje još digitalnije

Autor: Suzana Varošanec , 03. siječanj 2022. u 22:00
Potražnja za čipovima snažno raste jer je sve više proizvoda digitalno povezano/Shutterstock

Povezanost će se dodatno širiti korištenjem Wi-Fi 6 i 5G tehnologija, naglašavajući brzu digitalnu transformaciju.

Nastavlja se nestašica čipova uz značajan porast potražnje izazvan digitalnom transformacijom i ubrzan pandemijom, a vrijeme isporuke za neke komponente produžit će se do 2023.

No, procvat doživljava trend digitalne povezanosti u poduzetništvu, sportskoj i wellness industriji, objavio je Deloitte u 21. izdanju svojih “Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija”.

Kako navodi Anamarija Mlinarić, viša menadžerica u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja, kriza izazvana pandemijom motivira nas da ubrzano usvajamo tehnologije i povećava našu razinu povezanosti putem digitalnog svijeta.

“Ogromna je potražnja za čipovima jer je sve više proizvoda digitalno povezano – od brojnih uređaja do pametnih vozila. Ne radi se samo o naglom porastu potrošačkih uređaja, već i o činjenici kako se u industriji digitaliziraju proizvodi koji su do sada bili isključivo mehanički, a i mnogi vertikalni sektori se sve više oslanjaju na digitalizaciju.

Ta povezanost će se dodatno širiti korištenjem Wi-Fi 6 i 5G tehnologija, naglašavajući brzu digitalnu transformaciju čiji su aktualni svjedoci sve industrije i poduzeća”, navodi Mlinarić. Deloitte predviđa više od 6 milijardi dolara globalnih ulaganja u startup tvrtke za proizvodnju poluvodiča u 2022.

Tržište za procesorske jezgre RISC-V će se udvostručiti u odnosu na 2021. jer će omogućiti proizvođačima malih uređaja razvijanje hardvera, kineskim proizvođačima čipova izbjegavanje sankcija, a programerima i istraživačima mogućnost dizajniranja proizvoda i eksperimentiranja s provjerenom i slobodno dostupnom arhitekturom.

S obzirom na to da su Wi-Fi 6 uređaji jeftiniji i dostupniji od 5G uređaja, predviđaju da će se 2022. isporučiti približno 2,5 milijarde takvih uređaja u odnosu na 1,5 milijarde 5G uređaja 2021. Razlog tome je i činjenica da će Wi-Fi šeste generacije, isto koliko i 5G, odigrati značajnu ulogu u budućnosti bežičnog povezivanja – ne samo za potrošače, već i za poduzeća.

Pametni telefoni, tableti i računala spadaju u kategoriju najpopularnijih Wi-Fi 6 uređaja, ali se ta tehnologija također koristi i u uređajima za druge namjene, uključujući bežične kamere, pametne kućne uređaje, igraće konzole, nosive uređaje i AR/VR slušalice.

Deloitte predviđa da će tijekom 2022. biti isporučeno i 320 milijuna nosivih uređaja za praćenje zdravlja i wellness. Te su tehnologije sada dovoljno male da se mogu nositi na zapešću ruke ili flasteru veličine novčića.

Slično, zbog pandemije, zabilježen je porast aplikacija za održavanje mentalnog zdravlja te će njihova globalna potrošnja, potaknuta i činjenicom da skoro 11 posto globalnog stanovništva živi s mentalnim zdravstvenim problemima, dostići blizu 500 milijuna dolara. NFT tokeni za sportske medije generirat će više od 2 milijarde dolara u transakcijama u 2022., što je dvostruko više nego 2021.

Na tržištu konzola, koje postoji već 50 godina i koje će prema očekivanjima generirati 81 milijardu dolara u 2022. (10 posto više u odnosu na 2021.), očekuje se prosječni prihod po konzolnom igraču (ukupno njih 900 milijuna do kraja 2022.) od 92 dolara.

To je znatno više od projektiranih 23 dolara po igraču na osobnom računalu i 50 dolara po igraču na mobilnom uređaju. Očekuje se da će i poslije 2022. prodaja softvera za konzolne igrače nastaviti rasti, kao i da kupovina digitalnih igara, uključujući preuzimanja, pretplate na igre i plaćanja u aplikacijama porasti kao udio u prodaji sa 65 posto u 2022. na 84 posto u 2025.

Potaknuti sve većom hitnošću zaštite podataka koji se koriste u aplikacijama baziranim na umjetnoj inteligenciji, nove tehnologije za unapređenje zaštite privatnosti kao što su homomorfna enkripcija (HE) i federalno učenje (FL) također će doživjeti dramatičan rast.

Komentirajte prvi

New Report

Close