Konačno zbogom različitim punjačima za mobitele? Uskoro stiže zakon o univerzalnom punjaču

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2021. u 09:42
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Već za koji dan mogli bismo dobiti prijedlog zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektroničkih uređaja i zabraniti prodaju punjača uz mobitele. Europska komisija bi u četvrtak, 24. rujna, mogla predstaviti zakonski prijedlog koji predviđa uvođenje univerzalnog punjača za elektroničke uređaje.

Također bi bila zabranjena prodaja punjača u paketu s uređajima na području Europske unije, piše tportal.

Cilj je smanjiti stvaranje elektroničkog otpada, ponajprije onog vezanog uz pametne telefone, tablete, slušalice, kamere i zvučnike.

Zasad nije jasno zašto, ali čini se kako ista pravila neće vrijediti za e-čitače i bežične punjače, piše Tech Radar. Kao zajednički standard mogao bi biti predložen USB-C, koji je već 2018. godine bio ugrađen u nešto manje od trećine svih pametnih telefona prodanih u Europskoj uniji.

U Komisiji se nadaju kako će, nakon provedene javne rasprave i zakonodavne procedure, novi zakon stupiti na snagu tijekom 2024. godine. Nije izvjesno kako će do toga doista i doći, ali ovo je važan prvi korak prema ostvarivanju tog cilja.

Europski parlament je krajem siječnja 2020. godine izglasao rezoluciju kojom je zatraženo uvođenje univerzalnog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje.

Proizvođači uređaja protive se ovim nastojanjima, koja su u raznim oblicima u Uniji prisutna već dulje od deset godina. Najglasniji među njima je Apple, koji uz iPhone i druge uređaje prodaje vlastiti konektor i utor za punjenje Lightning.

Komentirajte prvi

New Report

Close