Kako će nova tehnološka rješenja promijeniti naše domove

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. srpanj 2016. u 14:38
Prednosti koje donose napredni kućni aparati/Thinkstock

Tehnološki napredna kućanstva omogućavaju značajne pomake u vidu sigurnosti, energetskih i financijskih ušteda općenito, te u konačnici vlasnicima omogućavaju više slobodnog vremena.

Domovi budućnosti više neće biti zdanja od opeke već potpuno ekološka samoodrživa mjesta za život koja udovoljavaju i najvišim standardima. Naime, za početak će se u izgradnji kuća i stanova uskoro koristiti sasvim prirodni materijali koji udovoljavaju ekološkim standardima ali i dizajnerskim zamislima svakog pojedinog vlasnika.

Tvrtke MycoWorks i EvocativeDesign istražuju primjenu građevinskih materijala dobivenih od prirodnog cementa uz pomoć gljiva i bakterija te izolacijskih materijala kreiranih također iz prirodnih sirovina poput slame. U laboratorijima diljem svijeta posvećenima digitalnoj transformaciji domova i pronalascima rješenja za povezano življenje razvijaju se i boje čija bi glavna karakteristika bila netaknutost površinskog sjaja bez obzira na potencijalna oštećenja poput grebanja ili guljenja, dok su inspiraciju za ove i slične pothvate dobili iz nizozemskog primjera autocesti izgrađenih od otpada izvučena iz morskih dubina te samoodržavajućeg kućnog prilaza koji iskorištavanjem toplinske energije samostalno čisti napadali snijeg. Tehnološki napredna kućanstva omogućavaju značajne pomake u vidu sigurnosti, energetskih i financijskih ušteda općenito, a ugradnja većine uređaja prilično jednostavna te u konačnici vlasnicima omogućava da na bezbrojne načine utroše vrijeme koje su im uređaji svojim radom uštedjeli.

Vrt i okućnica
Transformaciju bi mogli doživjeti i vrtovi koji će postati pravim fuzijama tradicije i tehnologije. Naime, uređaji poput Blossoma već prate vremensku prognozu u skladu s čime reguliraju i potrošnju vode za zalijevanje travnjaka. Sljedeća novost su robotizirane kosilice koje vaše vrtove održavaju urednima i redovito pokošenima što generira značajne uštede vremena. Za ljubitelje cvijeća tu su multi-senzorni uređaj poput neobično oblikovanog Parrot Flower Powera i  Koubachi Wi-Fi biljnog senzora koji vode brigu o kiselosti i temperaturi tla. Iako  biljke i bez tehnologije na Zemlji opstaju već više od 700 milijuna godina, spomenuti uređaji omogućit će nam više slobodnog vremena i šire mogućnosti upravljanja njime.

Kuhinja
Postojala su vremena kad je mehanizam za tiho zatvaranje ladica i kuhinjskih ormarića predstavljao vrhunac inovativnost ovog dijela kuće, a danas postoji posuđe u koje kad ubacite sirove namirnice ono prepozna o kojoj je vrsti namirnica riječ i kako se u skladu s time i priprema. Danas inovativnosti pak nema kraja pa i tradicionalne kuharice izlaze iz mode i svoje mjesto prepuštaju digitalnim projektorima recepata poput Wan-Ri-Cina. Jednako kao i usisavači koji su imali nekoliko različitih generacija u međuvremenu, ali ih sada sve mete Instinct Vacuum Cleaner kojemu niti jedna vrsta namirnica bilo da je riječ o brašnu, rajčicama ili krupnijim ostacima povrća ne predstavlja problem.

Tu su i pametni hladnjaci koji zahvaljujući tehnologiji umreženosti s vašim pametnim telefonima detektiraju koje vam namirnice u hladnjaku nedostaju ili su pri kraju te vas obavještavaju da mogu ili uz vašu dozvolu već jesu u obližnjem supermarketu naručiti ono što vam treba. Tu su i pećnice poput Electroluxove ProCombi Plus Smart varijante koja će uspješno eliminirati sve početničke greške bilo kojeg kuhara početnika. Ova pametna pećnica ništa ne ostavlja slučaju i dovoljno ju je samo programirati na željeni rezultat – samostalno će prepoznati jelo i odrediti postupak kojim se dolazi do savršene izvedbe. Tehnologija će omogućiti i onima najnespretnijima da za sobom počiste u času ili da to umjetno njih učini neki od robotiziranih usisavača, dok ćete bilo kojeg gosta moći oduševiti vlastitom kulinarskom umjesnošću bez da otkrijete da je pravi majstor u kuhinji ipak vaša pametna pećnica.

Dnevna soba
Prostorija ionako namijenjena užitku sada uz nove tehnologije podiže kriterije ugode uopće. Ljubitelji izležavanja na kauču mogli bi doći na svoje uz sustave kojima se aktiviraju sva njihova osjetila. Filmove ćemo uskoro gledati uz najbolje zvučne sustave dok će televizori, poput LG-ova modela OLED, postati toliko tanki da ćemo ih moći odljepljivati i zaljepljivati s površine na površinu bez nepotrebnog kompliciranja s kabelima, a Microsoftov proizvod HoloLens u naše će dnevne boravke projicirati likove i objekte kao da su sastavni dio stvarnosti. Uz pomoć virtualne stvarnosti moći ćete u višedimenzionalnom izdanju posjetiti, opipati i okusiti bilo koji dio svijeta i to iz udobnosti vlastita naslonjača.

Spavaća soba
Umjesto jednog zvučnika iz kojeg dopire vaša omiljena glazba ili neki drugi opuštajući zvukovi uz koje lakše utonete u stan sada spavaća soba može biti preplavljena odabranim zvukovima zahvaljujući inovativnom 3D glazbenom sustavu. Za one koji žele pratiti vlastite biološke procese na raspolaganju su pametni madraci koji će na osnovi prikupljenih podataka o navikama spavanja i kvaliteti sna vam pomoći utonuti u san u za to idealnom trenutku.

Ukoliko vas brine kvaliteta zraka koju udišete, tu su pametni monitori poput Footbota i Birdija koji su već u prodaji a koji prate sve: od razine peludi i opasnih plinova u zraku do neugodnih mirisa. Sljedeća etapa u razvoju povezala bi već postojeće uređaje s uređajima za pročišćavanje zraka tako da bi se krug kreiranja idealnih uvjeta za što kvalitetniji san u potpunosti zatvorio. Tehnologija spavaćih soba uskoro bi mogla otići toliko daleko da će vas osloboditi čak i nekih najdosadnijih zadataka poput namještanja kreveta. Umjesto vas u skorašnjoj će budućnosti taj i slične kućanske poslove koje smo svi skloni izbjegavati ili odgađati obavljati roboti. 

Kupaonica
Među kupaonskim inovacijama ima stvari koje bi nas mogle osvojiti na prvu, ali i onih koje bi nam se mogle malo manje svidjeti. Šalu na stranu, medicina i pametni uređaji već odavno idealno surađuju, a vaga Smart Body Analyzer vam omogućava bitno detaljnije praćenje vlastitog zdravstvenog stanja – na dnevnoj bazi. Naime, osim što mjeri tjelesnu težinu mjeri i udio masnog tkiva te otkucaje srca. Te iste podatke dijeli s vašim pametnim telefonom koji vas pak u određenim vremenskim razmacima upozorava jeste li taj dan učinili dovoljno da poboljšate svoje zdravstveno stanje.

Tu su i pametni kupaonički sustavi koji prate potrošnju vode u smislu da vas upozoravaju ukoliko procjene da je količina vode koja je upravo istekla iz vaše slavine zabrinjavajuća te sustavi koji bljeskaju crvenim svjetlom kada vaše vrijeme tuširanja prijeđe zadanu vremensku granicu. Problem gljivica na vlažnim ručnicima, s druge je strane riješen uvođenjem pametnih sušilica koje svojim UV svjetlima eliminiraju i najotpornije napasnike tako da osim što ste ekološki osviješteni možete biti i na najvišem higijenskom nivou. Sve više uređaja koje koristimo na svakodnevnoj bazi, poput fena za kosu, dolazi u samostojećim oblicima tako da kupaonice budućnosti idu upravo u tom smjeru – uskoro ćete imati slobodne ruke, a vaša će kosa izgledati najbolje što može jer će uređaji znati što točno želite.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close