Istraživači razvili masku koja provjerava jeste li bili izloženi covidu-19

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2021. u 09:05
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako je diljem svijeta započelo cijepljenje protiv koronavirusa, još uvijek treba biti oprezan

Istraživači iz UC San Diega razvili su test za covid-19 koji se može staviti na vanjsku stranu zaštitne maske pri čemu je izložen kapljicama koje mogu sadržavati koronavirus. Taj test može otkriti određenu komponentu koronavirusa i pri tome će promijeniti boju kako bi osoba koja nosi masku znala je li izložena covidu-19.

Ovakav tip maske mogao bi ljudima pokazati u svakom trenutku jesu li izloženi virusu, nakon čega trebaju poduzeti potrebne korake kao što su testiranje PCR testom te samoizolacija, prenosi N1.

Iako je diljem svijeta započelo cijepljenje protiv koronavirusa, još uvijek treba biti oprezan, osobito nakon pojave novih sojeva koronavirusa za koje se pokazalo da se i brže šire nego izvorni soj covida. Stoga se i dalje trebamo pridržavati preventivnih mjera kako bi se zaštitili od zaraze koronavirusom.

Upravo u tome mogla bi pomoći ova maska koja ne sebi ima test za covid koja bi osobe u stvarnom trenutku obavijestila o potencijalnoj izloženosti virusa. Test se nalazi na vanjskoj strani maske i u kapljicama koje dospiju na njega može identificirati virus. Ako se promijeni boja, znači da je osoba bila izložena koronavirusu.

Test ne može pokazati jeste li zaraženi nego jeste li bili izloženi virusu, a to može biti rano upozorenje na osnovu kojeg možete poduzeti potrebne mjere, prenosi BGR.

Komentirajte prvi

New Report

Close