Inovativni sustav za olakšavanje čitanja dobiva novu financijsku injekciju

Autor: Lucija Špiljak , 06. lipanj 2021. u 08:30
Stevica Kuharski; Petar Reić /PIXSELL

Dizajn weba po smjernicama digitalne pristupačnosti može olakšati korištenje, a za individualnu prilagodbu naše je rješenje jedino.

Hrvatski fond rizičnog kapitala Fil Rouge Capital investirat će 250.000 eura u OmoLab, hrvatski startup zaslužan za inovacije koje pomažu osobama s teškoćama u čitanju – od disleksije ili poremećaja pažnje do slabijeg vida, kao i onima koji imaju zamor od čitanja na ekranu – a riječ je o sustavu OmoType i mobilnoj aplikaciji Omoguru.

Razgovori između Fil Rouge Capitala i Omolaba o novoj financijskoj “injekciji” počeli su početkom ove godine.

“Jako smo zadovoljni što je ekipa iz FRC-a prepoznala potencijal tima i naših proizvoda. Najveći dio investicije usmjerit će se prema razvoju i optimizaciji naših asistivnih rješenja, širenju tima i snažnijoj prisutnosti na stranim tržištima”, rekao nam je Petar Reić, osnivač i direktor startupa OmoLab koji je osnovao 2019. godine.

Glavni poticaj bile su mu supruga i kći s obzirom na to da obje imaju disleksiju, a usto se u Hrvatskoj više od pola milijuna ljudi suočava s teškoćama čitanja.

Prepoznaju ih i vani

Predstavio je tada alat OmoType font sustav koji, uz Omoguru mobilnu aplikaciju za lakše korištenje sustava, koriste pojedinci, ali i škole i logopedski kabineti.

OmoType ima oko 240 inačica, a razvijene su i nove verzije pisama – Serifne i Monospaced – kako bi odgovorili što širim primjenama i preferencijama korisnika.

Reić je uz ekipu logopeda, grafičara i IT stručnjaka u Ziceru razvio Omoguru Widget, dodatak web stranici koji olakšava čitanje korisnicima s teškoćama čitanja; od disleksije ili poremećaja pažnje do slabijeg vida, kao i onima koji imaju zamor od čitanja na ekranu.

Više desetaka tisuća korisnika broji njihova mobilna aplikacija, a OmoType font i Omoguru inkluzivni widget rabi 100-tinjak obrazovnih institucija i tvrtki u Hrvatskoj. Lani su ušli i u finale svjetske konferencije Enlighted za digitalne inovacije.

“Stvaramo cijeli ekosustav koji će se naslanjati i na alate za čitanje i obradu teksta, s ciljem olakšavanja čitanja i učenja svima koji imaju teškoće ili zamor pri korištenju konvencionalnih metoda”, istaknuo je tada Reić.

Gotovo četvrtini građana digitialni sadržaji nisu pristupačni

Dodatak Omoguru widget naslanja se na razvoj Chrome plug-ina iz kolovoza preklani.

“Budući da je na snagu stupio novi Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja koji obvezuje tijela javne uprave da se prilagode smjernicama digitalne pristupačnosti i da imamo nekoliko integracija svaki dan, na dobrom je putu da postane komercijalna uspješnica”, rekao je tada Reić koji smatra da je zakon značajan korak naprijed u prilagodbi digitalnih sadržaja, ali i osvješćivanju problema djece i odraslih s teškoćama čitanja.

Najviše osoba s manifestacijama disleksije je na engleskom govornom području, oko 20%, u Hrvatskoj i ostalim slavenskim zemljama oko 10%.

“Osim disleksije tu su i problemi s poremećajem pažnje, vidom… Gotovo četvrtini naših građana digitalni sadržaji nisu pristupačni. Prema našoj analizi više od 90% web stranica u Hrvatskoj nije prilagođeno osobama s teškoćama čitanja.  Dizajn stranice po smjernicama digitalne pristupačnosti može olakšati korištenje, a za individualnu prilagodbu naše je rješenje jedino”, istaknuo je Reić.

Njihove inovacije uglavnom koriste hrvatski korisnici (70%), ali ima ih i iz SAD-a, Velike Britanije, Irske i Australije.  Najavio je lani kako u narednom periodu OmoLab želi postati i postaviti standard digitalne pristupačnosti u domeni kojom vladaju, a želja im je stupiti i na anglofona tržišta.

Fokusirali su se na razvoj i unapređenje alata s kojima su, prema lanjskom planu, u 2021. snažnije zakoračili u inozemstvo, a među prvim je suradnjama projekt unapređenja i unificiranja protokola za detekciju disleksije u EU, Dyslexia Compass, na kojem će surađivati s partnerima iz Velike Britanije, Rumunjske, Norveške i Španjolske.

Prije dvije godine su preko Funderbeama, platforme za prikupljanje kapitala za startupe, investitori uložili u OmoLab 240.000 eura, a sad mu je potencijal prepoznao i Fil Rouge Capital koji je 2020. zaključio s više od 14 milijuna eura ulaganja u 82 startupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close