Indijska startup revolucija: više od 120.000 startupova i 110 jednoroga u manje od desetljeća

Autor: Promo , 24. ožujak 2024. u 22:00
Novinari iz država EU, među kojima i dvoje iz Hrvatske, ovaj su mjesec posjetili T-Hub u Hyderabadu/PD

Jedno od najznačajnijih postignuća ovog rasta je stvaranje radnih mjesta, a procjenjuje se da ih je do 2023. stvoreno oko milijun.

Indijski startup ekosustav u posljednjih je nekoliko godina doživio temeljnu transformaciju te postao treći na svijetu po veličini s više od 120.000 startupova i impresivnim brojem od čak 114 jednoroga, čija je ukupna vrijednost veća od 350 milijardi američkih dolara.

Ove se godine obilježava osma obljetnica pokretanja ključne inicijative pod nazivom “Startup India”, a koja je dala snažan vjetar u leđa gospodarstvu.

Naime, 2016. indijski je startup ekosustav imao oko 400 tvrtki, dok ih je danas više od 120.000. Ova inicijativa, koju je u siječnju te godine pokrenuo indijski premijer Narendra Modi, imala je za cilj stvoriti okruženje pogodno za inovacije, podržati startupove i potaknuti investicije.

Uz to, nekoliko čimbenika poput sve veće penetracije interneta i opće digitalizacije dodatno je potaknulo ovaj rast. Zahvaljujući tome, indijski startupovi danas rješavaju probleme u čak 56 različitih sektora, a ponajviše u IT uslugama (13%), zdravstvu i biološkim znanostima (9%), obrazovanju (7%), poljoprivredi (5%) te sektoru hrane i pića (5%).

Od svog dolaska, AI je transformirao globalnu scenu, a ni Indija nije iznimka. Broj inovativnih tvrtki koje koriste umjetnu inteligenciju za rješavanje problema u stvarnom svijetu i poticanje rasta poslovanja snažno je narastao, a ovo su tvrtke koje predvode AI sektor u Indiji: SigTuple (Bengaluru) koristi AI za analiziranje medicinskih podataka, Suki.AI (Kalifornija) olakšava administraciju u zdravstvu, dok Niramai (Bengaluru) pomaže u ranoj dijagnostici raka dojke. Entropik Tech (Bengaluru) se bavi tehnologijom prepoznavanja emocija, Staqu (Gurgaon) pomaže policiji u rješavanju slučajeva, dok Vernacular.ai (Bengaluru) svladava jezične barijere u korisničkoj podršci. Intello Labs (New Delhi) omogućuje točnu procjenu kvalitete voća i povrća, Racetrack.ai (Mumbai) i Mad Street Den (Chennai) poboljšavaju učinkovitost prodaje dok se Haptik (Mumbai) specijalizirao za AI chatbotove u korisničkoj podršci.

Startup prijestolnice

Ključne države indijske startup scene uključuju Maharashtru, Karnataku, Delhi, Uttar Pradesh i Gujarat. Karnataka je vodeća po broju startupova u aero-svemirskom sektoru, obrani, umjetnoj inteligenciji i biotehnologiji, dok se Maharashtra ističe u IT-u, automobilskoj industriji, fintechu, zdravstvu i robotici.

Uttar Pradesh je vodeći u sektoru tekstila i odjeće, a Delhi se smatra središtem po pitanju sigurnosnih rješenja i ljudskih resursa. Što se tiče samih gradova, Bengaluru, Mumbai i New Delhi su vodeća startup središta i zajedno su dom za više od 65% indijskih startupova, a slijede ih Chennai, Pune i Hyderabad.

Jednorozi i dekorozi

Prije svih ovih inicijativa koje su potaknule startup ekosustav, u Indiji je godišnje nastao otprilike jedan jednorog. Međutim, od 2017.- 2018. ovaj je broj eksponencijalno rastao, pa je tako 2021. na sceni zabilježeno čak 45 novih jednoroga, a godinu poslije njih 22. Prelazak na rad od kuće tijekom pandemije potaknuo je rast digitalnog poslovanja u Indiji te na taj način pridonio znatnom širenju popisa jednoroga.

Ključni čimbenici koji su kumovali ovome rastu uključuju i uspješan sustav digitalnog plaćanja, velik broj korisnika pametnih telefona i tzv. “digital-first” poslovne modele, pa se tako Indija danas ponosi s čak 114 jednoroga.

Dodajmo još i da se globalno sve više pozornosti pridaje tzv. dekarozima— tvrtkama čija je vrijednost veća od 10 milijardi američkih dolara, a prema podacima iz listopada 2023. čak pet indijskih startupova već je dostiglo ovaj prestižni status, a to su Flipkart, BYJU’s, Nykaa, PhonePe i Swiggy.

Stvaranje poticajnog okruženja

Ključ uspjeha bilo je pokretanje inicijative pod nazivom Startup India prije osam godina koja je dala snažan vjetar u leđa gospodarstvu.

Stvaranje radnih mjesta i razvoj vještina

Jedno od najznačajnijih postignuća ovog rasta je stvaranje radnih mjesta, a procjenjuje se da ih je do 2023. stvoreno oko milijun. Također, značajna su i ulaganja u startupove koji naglašavaju stručno usavršavanje i kontinuirano obrazovanje, pokazujući predanost industrije osnaživanju radnika i njihovih vještina. Dodajmo još i kako je indijski startup ekosustav odigrao ključnu ulogu u povećanju rasta BDP-a zemlje za 10 do 15 posto u periodu od 2016. do 2023.

Novi startupovi pokazali su se ključnim pokretačima gospodarske ekspanzije, potičući inovacije i otvaranje radnih mjesta u različitim sektorima. Dugoročne prognoze ostaju optimistične, pa tako Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će indijsko gospodarstvo nastaviti značajan rast te postati treće najveće gospodarstvo u svijetu do 2027. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close