I mobiteli mogu uočiti znakove bolesti, istraživači otkrili zapanjujuće stvari

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2023. u 16:01
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tim kineskih znanstvenika razvio je algoritme dubinskog učenja.

Liječnici mogu testirati zgrušavanje vaše krvi, ali uskoro ćete možda moći napraviti test sami kod kuće koristeći svoj pametni telefon.

Ranije ovog tjedna, Martin Cooper, čovjek koji je vodio tim koji je razvio prvi mobilni telefon ikada – bež ciglu s tipkama i bez zaslona – predvidio je da vjeruje da će mobiteli postati vitalni alat za praćenje našeg zdravlja. To obećanje se već ostvaruje, prenosi N1.

U ožujku 2022. znanstvenici sa Sveučilišta Washington upotrijebili su iPhone za otkrivanje zgrušavanja u jednoj kapi krvi. Koristili su senzor uređaja Lidar (otkrivanje i domet svjetlosti), koji koristi pulsne zrake za izradu 3D slika okoline telefona. To je tehnologija koja vašem uređaju omogućuje točna mjerenja objekata ili udaljenosti radi spajanja stvarnog i virtualnog svijeta s proširenom stvarnošću. Primjerice, može pokazati kako bi komad namještaja mogao izgledati u vašoj sobi i također može pomoći u poboljšanju autofokusa prilikom snimanja fotografija.

No pokazalo se da je senzor dovoljno precizan da uhvati koagulaciju u krvi – i u mlijeku. Laserski impulsi proizvode prepoznatljive “šare pjega” dok se svjetlost raspršuje po tekućini, ovisno o njenoj viskoznosti. Različiti sadržaji masti u mlijeku, primjerice, mijenjaju uzorak na vidljiv način, kao i krv dok se zgrušava.

Istraživači su otkrili da mogu razlikovati zgrušanu i nekoaguliranu krv iz sićušne kapljice stavljene na predmetno staklo. U novijem razvoju, tim je također koristio vibracijski motor i kameru na pametnom telefonu za praćenje kretanja mrlje bakra u kapi krvi za procjenu zgrušavanja.

Drugi istraživači razvijaju tehnike koje koriste kameru u vašem telefonu za mjerenje drugih aspekata zdravlja srca, poput krvnog tlaka.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu, Kanadi i Hangzhou Normal University u Kini, a razvili su algoritme koji mogu uhvatiti neprimjetne promjene u protoku krvi u licu iz videozapisa snimljenih samih sebe koristeći prednje kamere na pametnim telefonima.

Drugi tim kineskih znanstvenika razvio je algoritme dubinskog učenja koji mogu otkriti druge znakove zdravlja srca iz četiri fotografije snimljene pametnim telefonom – pogled sprijeda, dvije fotografije iz profila i jedna na kojoj gledate prema dolje. Čini se da se algoritam usredotočio na suptilne promjene na obrazima, čelu i nosu, kao što su bore i nabori te masne naslage ispod kože koje je teško otkriti ljudskim okom.

Komentirajte prvi

New Report

Close