Hrvatski softverski proizvođači izvoze preko svojih ambasadora

Autor: Bernard Ivezić , 18. listopad 2013. u 11:05
Udruženje CISEx okupilo prvih pet interesenata koji su voljni u svijetu promicati kvalitetne domaće tvrtke i njihove vlastite računalne programe

Prvih pet CISEx ambasadora koji će promovirati izvoz hrvatskog softvera su: Dražen Blagović, Vladimir Semenčić, Marko Kovačić, Viktor Marohnić i Domagoj Rožić.

Dok se očekuje kraj ove godine kada bi trebala biti završena reforma hrvatske gospodarske diplomacije, domaća softverska industrija odlučila je sama pokrenuti svoju inicijativu. Hrvatsko udruženje nezavisnih softverskih izvoznika CISEx objavila je da je promovirala pet vlastitih CISEx ambasadora.

 

5ambasadora

trenutačno ima udruženje CISEx

Zoran Vujčić, predsjednik CISEx-a kaže da su kandidate za početak izabrali na temelju vlastitih prijedloga i interesa koji su pokazali njihovi poznanici."Tražili smo Hrvate koji su poslovno etablirani u svijetu, a koji funkcioniraju u krugovima koji su interesantni izvoznicima softvera kako bi radili ono što se u budućnosti očekuje i od gospodarske diplomacije, ali koje nažalost još nema", kaže Vujčić.Navodi da su pripreme trajale dugo, jer je riječ o jednom od najsloženijih projekata udruženja. Dodaje da se ideja CISEx ambasadora rodila prije više od godinu dana, a članovima udruženja je predstavljena pred ljeto i prethodili su joj dugi razgovori s kandidatima o tome što su spremni ponuditi i što očekuju.Kako se navodi na internetskim stranicama CISEx-a osnovni uvjet da bi netko postao njihov ambasador je da trajno prebiva izvan Hrvatske ili da često putuje u inozemstvo. Članstvo u udruzi, primjerice, nije uvjet za tu titulu.

 

174predstavništva

u svijetu ima hrvatska gospodarska diplomacija

No, ona obvezuje tako što ambasador mora savjetovati sve zainteresirane članove udruge u određenoj softverskoj domeni za koju je naveo da je zainteresiran za datu lokaciju i da pomaže hrvatskoj gospodarskoj diplomaciji da se lakše uključi u promociju izvozne industrije na tržištu koje pokriva.Dražen Blagović, iskusan menadžer koji je radio u Filexu, Software Corporation of America, Motoroli, a danas je direktor europskih operacija američkog GAINSystemsa kaže da i sam ima iskustva s pokretanjem novih tvrtki i da zna koliko je takvim tvrtkama teško, posebno skupo, izići na vanjska tržišta. Blagović kaže da je dosta radio u jadranskoj regiji i na taj način se upoznao s nizom informatičkih tvrtki, među kojima i s Multicomom i Zoranom Vujčićem, koji su ga upoznali s inicijativom udruge CISEx. Pokriva Basel, odnosno Švicarsku i Chicago u SAD-u, a zainteresiran je za rješenja u području upravljanja lancom opskrbe, rješenja za optimizaciju skladišta i razvoj poslovnih planova.

"Ne vidim u ovom angažmanu direktan financijski interes, kako za sebe tako ni za svoju tvrtku, već žalim pomoći i tu hrvatske softverske tvrtke trebaju znati da postoji više različitih oblika suradnje koje sežu od networkinga pa sve do financijske pomoći, odnosno ulaganja u nekom obliku", kaže Blagović.Dodaje da su mu se već javile dvije tvrtke, ali zasad o tome ne želi govoriti s obzirom da još nisu definirali model suradnje. Drugi CISEx ambasador je Vladimir Semenčić, direktor tvrtke Salsa Adria Produkcija koja organizira plesne konferencije i bavi se turizmom. Semenčić navodi da je zainteresiran za CRM, zatim web, mobilne i stelitske tehnologije, a zbog posla dosta putuje po zapadnoj Europi, nordijskim ze,ljama."Nedavno sam se vratio iz Dubaija i iako je moj posao vezan za ples, posebno salsu, ljudi koji se time bave dolaze iz raznih industrija, a kako sam i sam završio FER i radio u IT-u već sam dobivao razne upite za odradu raznih poslova i tu mogu pomoći", kaže Semenčić.I on ističe da je u priču ušao altruistički.

 

2,3tisuće

tvrtki u Hrvatskoj proizvodi softver koji može izvoziti

No, kao i Blagović naglašava da CISEx samo stvara okvir za suradnja i da je sve ostalo po pitanju realizacije ostavljeno njima da otvoreno dogovaraju. "Ako se iz toga može napraviti i neki posao, zašto ne, ali tu je bitno da se razvije pozitivna i dobra praksa, i zato je zasad prije svega naglasak na promociji hrvatskog softvera i CISEx će svakako još imati dosta rasprava na tu temu", pojašnjava Semenčić.Hrvoje Bujas, član Uprave CISEx-a kaže da udruženje ima izvrsnu suradnju s Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao i s drugih nekoliko ministarstava, ali da kroz svoje inicijative želi stvari dodatno ubrzati. "Ovo se još uvijek temelji na altruizmu, jer ono što nam najviše treba je da softveraši dobiju točnu i pravovremenu informaciju kad se negdje raspisuje neki natječaj kako bi imali priliku dobiti neki novi posao, jer objektivno – svjetski su konkurentni", naglašava Bujas.

 

1,1milijardu

kuna Hrvatska lani izvezla softvera

Ana Šimundža, voditeljica ureda zamjenika ministrice vanjskih poslova Joška Klisovića, koji vodi projekt gospodarske diplomacije, kaže da su inovativne prakse promocije hrvatskih poduzetnika u inozemstvu poput ove koju radi CISEx sa svojim ambasadorima i više nego dobrošle."Ovo je odličan projekt, jer nam je prioritet izvoz, a nove industrije poput proizvodnje softvera, koje posljednjih godina jačaju, nisu poznate našim diplomatima, štoviše sam softver i načini njegove distribucuje su im nepoznati pa CISEx tu može mnogo pomoći", zaključuje Šimundža.

Što radi država?

  • Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju da je izvoz sada prioritet, jer su ostali ciljevi poput ulaska u EU i NATO ispunjeni, te tvrde da im je sada primarna zadača pomoći zemlji izači iz krize kroz jačanje izvoza
  • U utorak će se održati prva sjednica povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva na kojoj će sudjelovati predstavnici svih ministarstava i interesnih udruženja od HGK, preko HUP-a do Hrvatskog izvoznika, a koje će definirati smjer hrvatskog izvoza što bi gospodarska diplomacija trebala početi provoditi od 1. siječnja iduće godine
  • Na web stranici ministarstva pod Vanjska politika > Gospodarska diplomacija > Izvoz iz Hrvatske > Zahtjev za podrškom kao i na e-mail gospodarska@mvep.hr izvoznici mogu izravno podnijeti zahtjev za informacijama i pomoći od ministarstva
  • Na istoj web stranici pod "Strana tržišta" za sve zemlje stoji PDF s ključnim parametrima i popisom izvoznika na ta tržišta

Suradnja

Traži se iskaznica industrije

Hrvatska ima 52 veleposlanstva, 23 konzulata, sedam misija i 92 počasna konzula doznajemo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Ana Šimundža iz ministarstva ističe da su u intenzivnim konzultacijama sa svim zainteresiranim interesnim udruženjima pa tako i CISEx-om. "Suradnja sa CISEx-om ide jako dobro i posljednje je dogovoreno da će nam oni dostaviti podatke tko su naši softverski izvoznici, u čemu su izvrsni, koja su im inotržišta glavna i koje usluge očekuju od nas", kaže Šimundža.

Softveraši trebaju znati da postoji više različitih oblika suradnje
Dražen Blagović, CISEx ambasador i voditelj EU operacija GAINSystemsa

Tražili smo Hrvate koji su etablirani u poslovnom svijetu i spremni pomoći
Zoran Vujčić, direktor Multicoma i predsjednik CISEx-a

Najviše nam treba informacija gdje na svijetu ima novih natječaja
Hrvoje Bujas, suvlasnik GoHomea i član Uprave CISEx-a

Prvo nam treba dobra praksa, zato financijski motiv nije prioritet
Vladimir Semenčić, CISEx amabasador i direktor Salsa Adria Produkcije

Komentirajte prvi

New Report

Close