Hrvatska uz Finsku najbolje u EU startala s edukacijom iz umjetne inteligencije

Autor: Lucija Špiljak , 08. travanj 2021. u 22:00
Mislav Malenica, Nikolina Zečić, Jan Štedul, Tatjana Skoko i Igor Vukasović

Udruga CroAI, koja je nositelj projekta Elements of AI za Hrvatsku, predstavila i nastavak tečaja na engleskom jeziku – Building AI.

Besplatni tečaj o umjetnoj inteligenciji Elements of AI od predstavljanja krajem studenog prošle godine upisalo je više od 21.000 Hrvata, što je više od polovice cilja od 40.000 polaznika iz Hrvatske koji je bio zacrtan.

Na konferenciji za medije jučer je udruga CroAI, koja je nositelj projekta Elements of AI za Hrvatsku, predstavljen i nastavak tečaja na engleskom jeziku – Building AI, dostupan putem internetske stranice elementsofai.com/hr.

Uz Finsku koja je zemlja domaćin, Hrvatska je ostvarila najbolji desetodnevni start od svih zemalja EU. Podsjetimo, Elements of AI razvili su 2019. Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor tijekom presjedanja Finske Vijećem EU, s ciljem besplatne edukacije što većeg broja građana o umjetnoj inteligenciji u zemljama članicama EU.

Tečaj je prilagođen na hrvatski jezik, sastoji se od šest poglavlja i 25 vježbi, a za završavanje u prosjeku je potrebno 25 sati, nakon čega polaznici dobivaju AI certifikat.

Višestruko premašeni ciljevi

Predsjednik udruge CroAI Mislav Malenica najavio je da će se u narednom razdoblju snažnije fokusirati na studentsku i školsku populaciju među kojom vide potencijal za snažniju promociju tečaja, za što su dobili i podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Projekt su od početka podržali poslovna i akademska zamjena te domaća javnost, a među prvim partnerima bili su Hrvatski telekom i Zagrebačka banka čiji zaposlenici bilježe odlične rezultate.

Kako je naveo direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović, u kratkom roku 12% svih zaposlenika HT-a, njih gotovo 600, upisalo je tečaj, a gotovo 100 ga je i završilo.

“Time smo višestruko premašili postavljene ciljeve, a vjerujem pridonijeli i uspjehu ovog projekta i popularizaciji umjetne inteligencije”, istaknuo je.

Direktorica upravljanja iskustvom klijenata, marketinga, identiteta i komuniciranja u Zagrebačkoj banci, Nikolina Zečić, rekla je kako umjetna inteligencija bankarskom sektoru omogućava da poveća produktivnost, smanji operativni rad i mogućnost ljudske pogreške, donosi brze odluke temeljene na podacima i poboljša skustvo klijenata.

Poseban program AI Challenge

U Hrvatskoj je pokrenut i poseban program namijenjen organizacijama s ciljem poticanja njihovih zaposlenika da upišu tečaj AI Challenge, u koji se dosad uključilo više od 70 kompanija.

Među njima je i Microsoft koji je prošlo ljeto pokrenuo globalnu inicijativu stjecanja digitalnih vještina, čiju je lokalnu inačicu Microsoft Hrvatska predstavio prije dva tjedna u suradnji s Algebrom.

“Umjetna inteligencija je tehnologija koja mijenja cijelo društvo i naš način života jer može riješiti neke od najvećih društvenih izazova u područjima poput zdravlja ili okoliša.

Ovakve edukacije su izuzetno bitne da bismo je demistificirali, prihvatili i koristili, a sve u skladu s našim zajedničkim ciljem da postanemo globalno konkurentniji, za što su ključni obrazovanje, digitalne vještine i znanje o inovativnim tehnologijama”, poručila je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska

Komentirajte prvi

New Report

Close