Europska unija ukida roaming?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. svibanj 2013. u 08:09
Ilustracija

Neelie Kroes zatražila je u četvrtak da se do izbora za Europski parlament u proljeće sljedeće godine ukine naknada za roaming između zemalja članica Europske unije

Europska povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes zatražila je u četvrtak da se do izbora za Europski parlament u proljeće sljedeće godine ukine naknada za roaming između zemalja članica Europske unije i zabrani blokiranje nekih usluga poput Skypea.

Kroes je svoj prijedlog objavila u govoru u Europskom parlamentu. "Hoćete li mi se pridružiti u gradnji nečeg posebnog od sada do europskih izbora. Želim da pokažemo građanima da je EU relevantna za njihove živote. Želim da odete u svoje izborne jedinice i kažete da možete okončati s troškovima za roaming za mobilne telefone", rekla je Kroes, dodajući da bi EU mogla imati "zakonski paket o ukidanju roaminga oko Uskrsa 2014. godine".

Povjerenica se također zauzela za neutralni i otvoreni internet, bez ograničavanje nekih usluga. Načelo neutralnosti znači da pružatelji telekomunikacijskih usluga ne mogu davati prednost na internetu za neke usluge. Neke telekomunikacijske tvrtke blokiraju Skype ili Viber, aplikacije koje omogućavaju besplatno telefoniranje preko interneta kako bi spriječile gubitak prihoda od telefoniranja.

"One neće više moći blokirati Skype jer im to odgovara", rekao je glasnogovornik Komisije Ryan Heath, dodajući da će se takve tvrtke suočiti s konkurencijom i da će blokadom nanijeti štetu samo sebi.

Smanjenje cijena roaminga u Europskoj uniji jedan je od velikih uspjeha Europske komisije. EU je prvi put 2007. godine uveo cjenovni plafon na uslugu roaminga za međunarodne mobilne razgovore s ciljem da se to postupno u potpunosti ukine, to jest da se izjednače cijene poziva unutar jedne zemlje i u inozemstvu.

I hrvatski građani će nakon 1. srpnja osjetiti veliku razliku kada sa svojih mobilnih telefona zovu ili primaju pozive u inozemstvu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Večernji :

” BESPLATNI ROAMING OD 2015. GODINE ”

Još će nas godinu i pol naši Kolonizatori derati roamingom .

U međuvremenu će izmisliti novu psinu , kojom će nam guliti kožu .

Doskocice njima Mudrinic nisu oni pametniji od njega .

U Hrvatskoj se vrlo lako moglo zaobići roaming, samo je trebalo imati malo znanja o ponudi domaćih operatora.

A i u inozemstvu postoje oni koji nude rješenja za skupo prekogranično telefoniranje.

No ljudi su ovce, misle da se u 21. stoljeću još uvijek služimo dimnim signalima.

New Report

Close