Dvije afričke države lani primile više investicija u inovativne tvrtke od Hrvatske

Autor: Bernard Ivezić , 05. ožujak 2020. u 11:20
Foto: Getty Images

U najkonzervativnijoj od tri analize ulaganja u startupe u Africi u 2019., europska Hrvatska zaostaje za dvije države, a u najslobodnijoj lošija je od prvih pet.

Pojedine afričke države danas privlače više investicija u startupe od Hrvatske, pokazala su tri izvješća o ulaganjima u mlade, inovativne, tehnološke tvrtke u Africi u prošloj godini.

Prema najkonzervativnijoj analizi, koju je napravio Disrupt Africa, Nigerija sa 122 milijuna dolara investicija u startupe u 2019. godini i Kenija sa 140 milijuna, nalaze se po tim pokazateljima ispred europske Hrvatske za koju se procjenjuje da je lani privukla oko sto milijuna dolara investicija u svoje mlade, inovativne, tehnološke tvrtke. Prema Disrupt Africa, lošije od Hrvatske stoje Egipat u čije je startupe lani uloženo 85 milijuna dolara, zatim Južnoafrička republika sa 73 milijuna dolara i potom Gana s 26 milijuna dolara.

Afričke države Nigerija i Kenija stoje ispred europske Hrvatske i po analizi WeeTrackera, ali uz mnogo veće razlike u iznosima ulaganja. Nigerija je, naime, po toj analizi primila lani čak 663 milijuna dolara investicija, a Kenija 428 milijuna. To je šest i pol, odnosno gotovo četiri i pol puta više ulaganja nego je lani primila Hrvatska, koja je u Europi. Slijedi opet Egipat, ali sa 79 milijuna dolara investicija, Južnoafrička republika sa 67 milijuna i Gana s 45 milijuna.

Prema najslobodnijoj analizi, koju je napravio Partech, a koja uključuje i startupe registrirane na drugim kontinentima a čiji su osnivači iz Afrike kao i startupe koji su već prerasli prvu fazu razvoja, čak je prvih pet afričkih država lani primilo veće investicije u startupe od Hrvatske. Ova usporedba inače ne bi bila toliko relevantna da se slične metodologije ponekad ne koriste i u Hrvatskoj. Zato je zanimljivo spomenuti da je Partech izračunao da je lani Nigerija primila 747 milijuna dolara investicija, Kenija 564 milijuna, Egipat 211 milijuna, Južnoafrička republika 205 milijuna, a Ruanda 126 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close