‘Definitivno postoji prostor za veću zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama’

Autor: Lucija Špiljak , 16. ožujak 2022. u 08:28
Tamara Tafra / Foto: Huawei

Od 21. do 25. veljače u Nici u Francuskoj održavana je Zimska ljetna škola za žensko vodstvo, u organizaciji European Academy Leadershipa tvrtke Huawei.

“Posljednjih godina zabilježen je određeni napredak, ali definitivno postoji prostor za još veću zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama ne samo u privatnom već i u javnom sektoru. U velikim ICT kompanijama i dalje prevladavaju muškarci na vodećim pozicijama, ali u manjima je sve više žena. Nadu daje i podatak kako sve više žena studira u STEM područjima, tako da bi se brojke u narednom razdoblju trebale poboljšati”, ističe Tamara Tafra, diplomatska savjetnica za kibernetička pitanja, hibridne prijetnje i dezinformacije u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji.

Sudjelovala je na panelu na Zimskoj ljetnoj školi za žensko vodstvo u digitalno doba, održanoj od 21. do 25. veljače u Nici u Francuskoj u organizaciji European Academy Leadershipa tvrtke Huawei. Na panelu se između ostalog osvrnula i na zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u privatnom i javnom sektoru.

Podijelila je s nama i zanimljiv podatak – naime, u posljednjih šest rotacija predsjedništva Vijećem Europske unije, odnosno u posljednje tri godine na čelu radne skupine za kibernetička pitanja izmijenilo se četiri ženskih i dva muška predsjedatelja. U tri godine prije toga bila je samo jedna ženska predsjedateljica.

“U Europskoj uniji radi se na promoviranju veće zastupljenosti žena na višim funkcijama u institucijama, ali i na boljem povezivanju žena tako da postoje udruge u raznim područjima, npr. Women4Cyber, koje pomažu kroz specijalizirane edukacije ili mentorstva. Hrvatska je potpisala europsku Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, a provedbu koordinira Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva”, ističe Tafra.

Podsjeća i da današnje generacije rano dolaze u doticaj s tehnologijom, tako da su ponekad bolje informirane od svojih nastavnika.

“Potrebno ih je adekvatno usmjeriti, privući im pažnju i zainteresirati ih za prirodne znanosti. Kao što se s glazbenim ili sportskim programima kreće u ranoj dobi, tako bi trebalo i sa STEM-om. Djecu se za STEM može zainteresirati kroz igru, radionice, edukacije, kroz suradnju javnog i privatnog sektora te kroz dane otvorenih vrata – vatrogasci i policija su dobar primjer kako približiti svoje zanimanje najmlađima. Ženama, ne samo u STEM-u već i u drugim zanimanjima, nedostaje ponekad hrabrosti napraviti korak više, pokazati ambiciju. Zato im je važno pružiti podršku te poticati u ostvarivanju punog potencijala”, poručuje Tamara Tafra koja je na panelu također istaknula kako IT industrija ne znači da osoba isključivo mora imati IT pozadinu i znanje, naprotiv, u ovoj su industriji itekako potrebni i društvenjaci i kreativci poput odvjetnika, dizajnera, političkih stručnjaka.

Stella Dumenčić / Foto: PD

‘Ovakvih bi programa trebalo biti više’

Prvo izdanje ovog programa, koje je okupilo 28 studentica iz zemalja članica EU, održano je u kolovozu prošle godine u Lisabonu u Portugalu kao Ljetna škola čija je okosnica također bila žensko vodstvo u digitalno doba. Hrvatsku je predstavljala producentica Dalia Alić kojoj je stručni žiri dodijelio glavnu nagradu pod nazivom Future Leader Award.

Predstavnica zimskog izdanja European Leadership Academy bila je Stella Dumenčić, studentica 1. godine diplomskog studija računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci koja je s nama podijelila dojmove iz Nice.

“Kroz pet dana imali smo predavanja, panel rasprave i grupni rad na kojem smo trebali predstaviti svoje rješenje. U timu nas je bilo sedam, a tema se odnosila na digitalnu edukaciju i kako je uvesti u Europsku uniju. Fokusirale smo se na implementaciju digitalne edukacije u javnom sektoru. Bilo je intenzivno svih pet dana, ali vrijedno svake minute. Puno smo naučili i o tome kako se digitalizacija može primijeniti u politici i pomoći joj”, kaže Dumenčić.

U budućnosti želi raditi u struci, možda i nastaviti školovanje, a trenutno je najviše zanimaju strojno učenje i umjetna inteligencija. Od malih nogu voli informatiku, a u srednjoj školi je u rodnoj Rijeci krenula u Centar tehničke kulture. Kaže da je zadovoljna znanjem i praktičnim dijelom na svom fakultetu, posebno jer se studente potiče da sami rade i pronalaze rješenja.

Posebno cijeni rad matematičarke Margaret Hamilton koja je radila kao računalna znanstvenica u NASA-i gdje je razvila sigurnosni sustav za Apollo misiju, a dodatno su je inspirirale i motivirale predavačice na Zimskoj školi.

Stella je prošle godine sudjelovala i na programu Seeds for the Future u sklopu kojeg Huawei studente nastoji upoznati se s poslovanjem tvrtke, kako bi dobili uvid u programe istraživanja i razvoja novih tehnologija, načina komercijalizacije i proizvodnje. Upravo je na Seeds for the Future čula za Zimsku školu u Nici, stoga nije dugo oklijevala.

“Program mi je donio puno novih prijateljica, poznanstava i znanja o tehnologiji i digitalizaciji, kao i njezinoj primjeni u politici. Povežete se s puno kvalitetnih ljudi, a usput vidite i novo mjesto. Preporučila bih ga svim djevojkama i smatram da bi ovakvih programa trebalo biti i više, posebno za studente. I sama nastojim što više sudjelovati u takvim projektima jer tako radim na sebi”, zaključuje Stella Dumenčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close