‘Potičemo mlade žene da budu predvodnice digitalne revolucije’

Autor: Lucija Špiljak , 16. ožujak 2022. u 08:29
Studentice / Foto: Huawei

Ovim paneuropskim projektom Huawei želi podržati i potaknuti digitalnu inkluziju i smanjiti jaz koji najviše pogađa žene.

Prošle godine u kolovozu u Lisabonu je održana Ljetna škola za žensko vodstvo u digitalno doba – dio European Leadership Academy tvrtke Huawei – u kojoj je sudjelovalo 28 studentica iz država članica Europske unije – 27 iz svake članice i jednu predstavnicu sa Zapadnog Balkana. Cilj je bio okupiti mlade žene iz različitih područja koje žele više naučiti o tehnologiji i dobiti poticaj za napredovanje u svom području kroz učenje liderskih i digitalnih vještina.

Nakon uspješnog prvog izdanja Huawei je organizirao i Zimsku školu za žensko vodstvo u digitalno doba koja se održala ove godine od 21. do 25. veljače u Nici u Francuskoj i za koju je stiglo više od 2400 prijava. Ovim paneuropskim projektom Huawei želi podržati i potaknuti digitalnu inkluziju i smanjiti jaz koji najviše pogađa žene gotovo pa neovisno o industriji, kako bi postale aktivne sudionice koje vode društvo u digitalnu budućnost.

Tony Jin / Foto: Huawei

“Prikladno je da smo ovu zimsku školu pokrenuli u Europskoj godini mladih. Kao ICT tvrtka znamo da su nam potrebne nove ideje i raznolik talent, kako bi tehnologija koju dizajniramo s cijelom industrijom uistinu predstavljala cijelo društvo”, rekao je Tony Jin, glavni predstavnik Huaweija u institucijama Europske unije.

Berta Herrero, programska direktorica Škole za žensko vodstvo u digitalnom dobu, rekla je kako je prvi korak prema izgradnji ravnopravnog i uključivog svijeta svijest da raznolikost doista postoji.

“Naš kurikulum osposobljava mlade žene s alatima potrebnim da budu predvodnice europske digitalne tranzicije. Kako bi prevladale pristranosti, žene moraju biti sposobne oblikovati i voditi tehnološku revoluciju”, rekla je Herrero.

Djevojke su tijekom cijelog tjedna prolazile različite edukacije, predavanja i radionice, uz projekte kao završne zadatke. Događaj je zaključen 25. veljače s nekoliko zanimljivih panela.

Studentice na radionicama / Foto: Huawei

 

Digitalne vještine za bolje društvo

Sudionici prvog panela govorili su o digitalnim vještinama i razvoju talenata “za snažniju Europu”.

“Za moje bake i djedove veliku je mogućnost predstavljalo ako su znali pisati, a danas su to digitalne vještine koje omogućavaju razne benefite u društvu. Omogućuju nam između ostalog da razumijemo jedni druge, ali i da se zaštitimo. Kada razmislite što je sve pismenost predstavljala ranije, zamislite što danas tek znače digitalne vještine koje mogu omogućiti mir u cijelom svijetu”, rekla je Manuela Prina, voditeljica Odjela za identifikaciju i razvoj vještina pri European Training Foundation (ETF).

Panelisti su istaknuli kako je važno da politika bude pragmatičnija i da pruži prostor za učenje digitalnih vještina, te da prepozna kada je nešto važno jer su i dalje vidljive “rupe” u obrazovanju kada govorimo o digitalizaciji. Primijetili su to i kod radnika stoga smatraju da je važno uključiti učitelje, trenere, mentore mladih, kao i roditelje kojima je također potrebna edukacija, s naglaskom na mentalno zdravlje koje je i dalje tabu tema. Tim više što je digitalizacija znatno povećala stres među mladima i narušila mentalno zdravlje, što potvrđuju istraživanja, ali i sami mladi.

“Prisutan je i dalje manjak povjerenja između obrazovnog sustava i privatnog sektora, na čemu moramo još puno raditi. Potrebne su nam digitalne vještine ako želimo sudjelovati u današnjem društvu. Svakodnevno koristimo pametne uređaje i tehnologiju, no pitanje je koliko zapravo znamo o tome što se iza njih nalazi”, rekla je Bridget Cosgrave, predsjednica i osnivačica tvrtke Every European Digital.

Potrebne su stoga i dodatne analize kako bi se i politici približila važnost ove teme, pa tako i donositeljima odluka. Sudionici panela istaknuli su nekoliko važnih područja kao što su digitalne vještine od malih nogu i jednakost među djevojkama i dječacima u obrazovanju.

“Kada smo razgovarali s djevojkama, njih 55 posto nije bilo zadovoljno što ne mogu učiti o ženskom vodstvu, a veliki dio njih želi više mogućnosti općenito. Primjerice, da u IT-ju i drugim industrijama mogu imati i kreativnu ulogu, napredovati i pozitivno utjecati na svijet. Moramo poticati više edukacije, usmjeriti obrazovanje na digitalne vještine, više uključiti društvo i maknuti stereotipe. Također trebamo otvoriti mogućnosti i prilike, no pritom zadržati transparentnost na tržištu koje traži digitalne vještine”, istaknuo je Erik Trautman, Senior Consultant za rad i edukaciju u tvrtki Ernst&Young.

Panelisti su zaključili kako je važno više se usmjeriti na digitalne vještine u cijelom društvu i uključiti žene koje će biti uzor djevojčicama i djevojkama.

Panel rasprava / Foto: Huawei

Žene u zdravstvu

U drugom panelu sudionice su se osvrnule na žene koje čine više od 70 posto radnica u zdravstvu. Istaknule su kako je potrebno više žena u STEM industriji, pa tako i IT-ju jer žene više odvajaju za zajednicu, po prirodi su suosjećajnije i susretljivije, žele promjene i suradnju.

“Brojne su žene koje mogu poslužiti kao uzori, kao što je primjerice Faith Muigai iz Kenije koja vodi nekoliko zdravstvenih centara. Trebamo razvijati digitalnu pismenost u svakom području, kao i komunikacijske vještine, ali i poticati jači fokus na zdravstvo i znanost. Također trebamo više žena na rukovodećim pozicijama u digitalnim poslovima. Što se zdravstva tiče – potrebno je implementirati umjetnu inteligenciju u razvoj lijekova jer ona nije ‘bauk’ i poticati više suradnje, kao i mogućnost digitalnih doktora”, zaključili su Cláudia Cavadas sa Sveučilišta u Coimbri, Anna Louise Böhm iz tvrtke Bayer i Magda Rosenmöller iz IESE Business School.

Lina Gálvez Muñoz / Foto. Huawei

Inspirativna sesija

Na događanju je održana “Inspirativna sesija” na temu ekonomije jednakosti na kojoj je gostovala Lina Gálvez Muñoz, članica Europskog parlamenta i njihova Odbora za ženska prava i rodnu ravnopravnost.

“Danas je rodna nejednakost i dalje snažno prisutna. Suočavamo se s neukusnim pitanjima na razgovorima za posao, a istovremeno radimo više sati nego muškarci. Pitanje je kada ćemo dostići stvarnu rodnu ravnopravnost. Također, manje djevojaka studira IT i nismo toliko prisutne u tehničkim područjima u kojima se donose važne i završne odluke. Trebamo zajedno raditi na tome da se to promijeni”, poručila je Galvez Gálvez Muñoz.

Panel rasprava / Foto: Huawei

‘Budite najbolja verzija sebe svaki dan’

Petodnevno događanje u Nici zaključeno je panelom o ulozi žena u tech, kibernetičkoj i digitalnoj ekonomiji.

Članica Europskog parlamenta Tsvetelina Penkova rekla je da su tehnologije i inovacije promijenile svijet u posljednjih pet godina, a vjeruje da će studentice koje su dio Zimske škole za žensko vodstvo isto to učiniti u idućih pet godina. Istaknula je i izazov pronalaska stručnjaka za kibernetičku sigurnost te da ih samo u Europi treba 1,7 milijuna, zbog čega strahuju od deficita.

“Korisnici, industrija i stručnjaci trebaju stalno razvijati svoje vještine. Riječ je o jednoj simbiozi, trebamo stalno nadograđivati postojeća rješenja. Također, premalo ohrabrujemo žene da pokrenu nešto svoje, a svi znamo da su startupi važan dio gospodarstva neke države. Izazov je i nejednakost plaća što ovisi najviše o nama i koliko ćemo se potruditi”, rekla je Penkova.

Tamara Tafra, diplomatska savjetnica za kibernetička pitanja, hibridne prijetnje i dezinformacije u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, rekla je da se o kibernetičkoj sigurnosti prije deset godina nije puno govorilo, a ljudi su važnost ovog područja počeli osvještavati 2017. Od samo dva sastanka po semestru o kibernetičkoj sigurnosti došli su do rasprava koje bi se održavale dva puta mjesečno.

“Moramo izgraditi sigurnosnu kulturu kako bismo svi bili svjesni koliko je kibernetička sigurnost važna. Koliko je važno da svaki dan peremo zube, toliko je važno i da često mijenjamo lozinke. Djevojkama bih poručila da ne budu sramežljive, već da budu znatiželjne – učite, povezujte se, istražujte i pokušajte naći svoju nišu u IT industriji. Ja sam krenula s marketingom i na kraju završila u IT-ju. U budućnosti će s novim tehnologijama digitalne vještine biti još važnije. IT industriju čine i pravnici, stručnjaci za 5G, političari – svako je područje povezano s digitalom. Kada imate neku ideju, predstavite je”, poručila je Tafra.

Studentice / Foto: Huawei

U IT industriju Mónica Sánchez Soliva, voditeljica tržišnog natjecanja u tvrtki Telefonica, došla je iz prava i novinarstva, a taj je prelazak, kako je ispričala, bio zanimljiv i izazovan.

“Naučila sam koliko je važno biti konkretan i koliko je važno truditi se razumjeti kako biznis funkcionira i kako da bude održiv. Bila je to kombinacija sreće, truda i rada. Smatram da sam ovdje jer to zaslužujem, a zahvaljujem to i ljudima koji su me poticali kada nisam vjerovala u sebe. Zato je moja poruka djevojkama da budu marljive i da se svaki dan trude biti najbolja verzija sebe”, rekla je Sanchez Soliva.

Sixtine Bouygues, zamjenica direktora za komunikacije u Europskoj komisiji, rekla je da 25 posto poslova u 2030. još ne postoji te da će veliki broj današnjih poslova nestati. Stoga je studenticama iz cijele EU poručila da trebaju njihovu pomoć, a da je istovremeno treba poticati Europsku uniju na veću aktivnost po tom pitanju. Odnosi se to i na smanjenje digitalnog jaza, ali i na poticanje i uključivanje djevojaka u STEM.

“Ako nešto želite, nemojte tražiti od drugih mišljenje i odobrenje – poštujte sebe i vjerujte u sebe i sebi”, zaključila je Bouygues.

Komentirajte prvi

New Report

Close