Bitcoin na rekordnim razinama: U godinu dana cijena porasla za 200 posto

Autor: Zvonimir Varga , 05. ožujak 2024. u 09:30
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Najpoznatija kriptovaluta Bitcoin stigla je korak do najviše cijenu u povijesti.

Današnjih 68.818,27 dolara za jedan Bitcoin tako je stiglo korak do 68.991,85 dolara, cijene zabilježene tijekom pandemije krajem 2021 godine.

Tržišna kapitalizacija Bitcoina dosegnula je danas 1,35 bilijuna dolara premašujući vrhunac od 1,28 bilijuna dolara iz studenog 2021. godine.

Kako ‘halving’ utječe na cijenu Bitcoina

Bitcoin, koji čini više od polovice svih kriptovaluta u optjecaju, porastao je za više od 200% u posljednjih 12 mjeseci, prema CoinMarketCapu. Rast je potaknuo i tzv. halving, koji bi smanjio nagradu u bitcoinu koju dobiju rudari, oni koji stvaraju bitcoin rudarenjem. Smanjivanje nagrade koju rudari dobivaju za verifikaciju transakcija u bitcoinu na blockchainu, na tek polovicu prijašnje, trebalo bi smanjiti isplativost i usporiti stvaranje novih bitcoina. Time se smanjuje ponuda bitcoina, a svako smanjivanje ponude, uz konstantnu potražnju, dovodi do rasta cijene. Ili se bar tako vjeruje u kriptozajednici. To umjetno stvaranje oskudice se smatra pozitivnim za cijenu bitcoina. Sama najava halvinga stvara očekivanje rasta cijene, a samim time i stvarni rast cijene. Nešto slično se događa na klasičnim burzama, kada očekivanje da će cijena neke dionice ili više dionica rasti u budućnosti dovodi do više potražnje za njima i rasta cijene.

Cijena Bitcoina u samo godinu dana narasla je za više od 200%.

Ako gledamo današnji dan, Bitcoin bilježi rast od gotovo 50.000 posto otkada je ova kriptovaluta na tržištu. 

Hrvatski investitor Hrvoje Prpić za Poslovni dnevnik predvidio je skok bitcona na 100.000 dolara ove godine, ali preporučio je svakom građaninu razgovor s financijskim savjetnikom prije nego što se odluči na bilo kakvo ulaganje.

Komentirajte prvi

New Report

Close