Amerikanci preuzeli uspješnu zagrebačku tvrtku koja time postaje ozbiljan globalni igrač

Autor: Lucija Špiljak , 11. rujan 2020. u 11:51

Tvrtka se profilirala na hrvatskom tržištu kao vodeći nezavisni pružatelj data centar usluga i jedno od glavnih komunikacijskih čvorišta, a prošle godine uprihodili su 18,71 milijuna kuna, uz rast u odnosu na lani od 26,42 posto.

Američka tvrtka Digital Realty je akvizicijom putem svoje europske tvrtka-kćeri Interxion: A Digital Realty Company preuzela zagrebačku tvrtku Altus IT, prvi hrvatski podatkovni centar nezavisan od telekom operatera. Ovom akvizicijom dodatno će se povećati globalna prisutnost korisnika uz pristup globalnoj PlatformDIGITAL, koja pomaže korisnicima u cijelom svijetu da povežu svoj cjelokupni digitalni ekosustav putem jednog pružatelja usluga podatkovnog centra.

“Vjerujemo kako je ovo izuzetno značajan daljnji iskorak koji našim korisnicima donosi jaču globalnu prisutnost i otvara nove mogućnosti rasta i razvoja. Sigurno ćemo iskoristiti Interxionov pristup globalnoj mreži više od 280 objekata na 47 metro lokacija u 22 zemlje na šest kontinenata i uspostavljene odnose sa 700 telekoma, da uspostavljeno telekomunikacijsko čvorište razvijemo i dalje”, rekao nam je Goran Đoreski, sadašnji direktor tvrtke Altus IT, koja povezuje više od 45 telekoma, među kojima su Cogent, CenturyLink, NTT, Cloudflare, DT, A1 i drugi, što Altus IT čini fokalnom točkom svih komunikacija između regije i zapadne Europe.

Tvrtka se profilirala na hrvatskom tržištu kao vodeći nezavisni pružatelj data centar usluga i jedno od glavnih komunikacijskih čvorišta, a prošle godine uprihodili su 18,71 milijuna kuna, uz rast u odnosu na lani od 26,42 posto. Trenutačno imaju 15-ak zaposlenih, a taj broj pratit će buduće razvojne planove, kažu iz tvrtke. Direktor Đoreski, također donedavni suvlasnik Altusa IT, preuzet će poziciju direktora poslovanja Interxiona u Hrvatskoj. Cijena akvizicije zasad nije poznata, a rano je, kažu iz tvrtke, razgovarati o konkretnim planovima i investicijama na hrvatskom tržištu. No, poslovni model Altusa IT je, dodaje Đoreski, sličan onome Interxiona, stoga ne očekuju velike promjene u nastavku poslovanja i u organizacijskog strukturi, a tvrtka će i dalje u Hrvatskoj poslovati kao neovisna pravna osoba.

Prošle godine u intervjuu za Poslovni dnevnik, Đoreski je otkrio kako je Altus IT zaključio četvrto proširenje podizanjem kapaciteta za dodatnih 200 kvadrata na ukupno 830 kvadrata, što je označilo početak faze ubrzanog rasta temeljene na cloudu i pripreme za još veću investiciju. Od 2012. kada su ušli u cloud poslovanje do danas postali su ključna cloud točka u Hrvatskoj, od čega danas ostvaruju četvrtinu prihoda. Polovicu njihovih korisnika čine različite IT i digitalne tvrtke, a drugu polovicu telekomi. Primjerice, prije četiri godine Telia Carrier je kod Altusa smjestio izravan priključak na Microsoft cloud platforme Azure i Office365, što znači da unazad tri godine velike kompanije i banke ne moraju Office365 koristiti preko interneta, već se mogu optikom povezati na Altus IT i mimo interneta se izravno spojiti na Microsoftove servise. Tako korisnici sve svoje podatke čuvaju u Hrvatskoj, a po potrebi ih transferiraju u Microsoft cloud te nazad u lokalno okruženje. Kod Altusa izravne poveznice za svoje cloudove imaju i Amazon i Google.

Ovom akvizicijom nastojat će, čini se, globalno ojačati, a u prilog tomu ide i činjenica da je Interxion: A Digital Realty Company, kao europski nezavisni pružatelj podatkovnih centara cloud i kolokacijskih rješenja, vodeći u EMEA regiji. Podružnica je tvrtke Digital Realty koja posluje u 22 države s 280 dana centara na šest kontinenata. Prošle godine su, s 1550 zaposlenih, uprihodili 3,2 milijardi dolara, dok je dobit iznosila 579 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close