Prije tri godine nisu ni postojali, a ove godine očekuju milijun eura prometa

Autor: Bernard Ivezić , 18. studeni 2014. u 22:01
Podatkovni biznis procjenjen je na 43 mil. kn/Davor Puklavec/PIXSELL

Altus IT, najuspješniji među operaterima, osnovan je 2011. godine i raste po stopi od 31 posto godišnje.

Iako do prije tri godine najuspješniji hrvatski podatkovni centar (data centar) Altus IT nije ni postojao, ove godine planira od prodaje usluga kao što su smještaj poslužitelja, automatizirani backupa te prodaje virtualnih računala i poslužitelja imati promet veći od milijun eura.

Lani je, prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Altus IT imala rast prihoda od 31 posto, na 6,1 milijun kuna uz neto dobit od 750 tisuća kuna.Goran Đoreski, direktor Altus IT-a kaže da očekuje nastavak rasta u ovoj godini. "Projekcije za zadnje tromjesečje ukazuju da će Altus IT u ovoj godini zadržati dosadašnji tempo rasta, a već ugovoreni poslovi i poslovi koji su pred ugovaranjem daju naslutiti da bi rast u idućoj godini mogao biti veći nego do sada", kaže Đoreski čija je tvrtka u dvije godine izvoz povećala deset puta, na 1,2 mil. kuna. Zato ne čudi što je Vipnet uložio dodatnih milijun eura u vlastiti novi podatkovni centar. U posljednjih nekoliko godina svi veći operateri uložili su u podatkovne centre. Hrvatski telekom lani je u taj posao uložio 60 milijuna kuna. Konsolidirao je svoje podatkovne centre i posebno ojačao onaj u Zagrebu.

 

Đoreski

Ugovoreni poslovi daju naslutiti da će rast u 2015. biti veći nego do sada

Hrvatski telekom lani je u taj posao uložio 60 milijuna kuna. Konsolidirao je svoje podatkovne centre i posebno ojačao onaj u Zagrebu. U HT-u kažu da imaju velika očekivanja od tržišta podatkovnih centara i popratnih cloud usluga u koje je pak uključeno sve – od fiskalizacije i praćenja vozila, do ERP, CRM i uredskih aplikacija.Podatkovni centri postali su nova ključna IT infrastruktura putem koje se prodaje cijela lepeza IT proizvoda i usluga od virtualnih računala i poslužitelja pa sve do softvera. "Planovi HT-a su da ostanemo vodeći pružatelj ICT usluga na vrlo fragmentiranom tržištu, na kojem se očekuje daljnja konsolidacija"; ističu iz HT-a.

U Vipnetu kažu da investicijom u novi podatkovni centar žele postati pružatelj cjelovitih telekomunikacijskih i ICT rješenja za poslovne korisnike. Od tržišta pak očekuju mnogo. "Gartnerove procjene su da će ovo tržište rasti stopom od devet posto godišnje u iduće tri godine, uz napomenu da je tržište u Hrvatskoj još u začecima pa se očekuje i veća stopa rasta", pojašnjavaju u Vipnetu.Od telekoma je u posao podatkovnih centara snažno ušao i Metronet koji je uz osnovne usluge podatkovnog centra prvi napravio svoju tržnicu aplikacija Cloudmarket.hr, preko koje prodaje softver domaće proizvodnje.

Luka Rukavina iz Metroneta kaže da su time omogućili domaćim proizvođačima softvera da jednostavnije izvoze."S infrastrukturnim i aplikativnim cloud uslugama prvenstveno smo usmjereni na domaće tržište", kaže Rukavina.Slično radi Vipnet preko Cloudmarket.Vip.hr-a te HT preko svog ICTmarketplace.hr-a. Takav model prodaje softvera, gdje se on tvrtkama isporučuje kroz mjesečni najam preko interneta umjesto preko CD-a i DVD-a, postao je najbržerastući segment cijelog hrvatskog IT tržišta.

IDC Adriatics ga od 2012. godine procjenjuje na 43,4 milijuna kuna.Boris Levenski iz Terrakoma ističe da i oni idu tim smjerom. "Trenutno smo fokusirani na prodaju infrastrukturnih usluga našeg podatkovnog centra i tu bilježimo značajan rast", kaže Levenski.Ipak postoje i ograničenja u rastu tog tržišta. Vidljivo je to iz rezultata tvrtke PCK, koja u Jastrebarskom ima najveći i najsuvremeniji podatkovni centar u Hrvatskoj, u koji je Nexus FGS uložio 40 milijuna kuna. Iako je tvrtka lani povećala prihod za pet puta, on je iznosio 989,6 tisuća kuna uz gubitak od 5,7 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close