5G donosi 10 milijardi kuna, a najveći dobitnik mogla bi biti ova djelatnost

Autor: Ana Blašković , 21. travanj 2022. u 07:30
Maruška Vizek, znanstvena savjetnica s Ekonomskog instituta/L. Stanzl/PIXSELL

Predstavljena studija o ekonomskim učincima nove generacije mobilnih mreža.

Iskorak u 5G, petu generaciju mobilnih mreža donijet će gospodarstvu više od 10 milijardi kuna nove vrijednosti u idućih nekoliko godina, a pozitivne efekte trebale bi osjetiti sve djelatnosti i regije, posebice slabije razvijene.

Godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a i to zahvaljujući ubrzanju tržišne dinamike, rastu konkurentnosti i zaposlenosti, zaključci su studije “5G Atlas – Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u RH” Ekonomskog instituta i Hrvatskog telekoma.

Dronovi snimaju vinograde
Iako je teško predviđati kako će izgledati budućnost (i benefiti) u kojoj je svakodnevica uporaba iznimno brze ‘wireless’ tehnologije, daju naslutiti primjeri poput pilot projekta vinarije Kutjevo. U njemu se multispektralnim kamerama na dronovima prikupljaju i obrađuju velike količine podataka iz vinograda u realnom vremenu, sve na bazi 5G tehnologije.

Na temelju snimaka proizvođač vina može ustanoviti jesu li se pojavile bolesti, štetnici, nedostaje li gnojiva ili je nužno navodnjavanje. Upravo kutjevački primjer ilustrira kako bi među najvećim dobitnicima tehnologije u razvoju mogla biti poljoprivreda.

U svijetu koji se ubrzano digitalizira, razvoj 5G infrastrukture među glavnim je pokretačima rasta i napretka ekonomije u svim županijama. Ona otvara poduzetnički potencijal, posebice u manje razvijenim područjima, kao i onima udaljenima od urbanih središta.

Gledaju li se županije, u metropoli bi se mogla pokretati četvrtina tvrtki više nego dosad, u Brodsko-posavskoj županiji i do 250 posto, najviše u sektorima ICT-a i turizma. “Uvođenje 5G mreže ima potencijal povećati tržišni dinamizam, unaprijediti troškovnu konkurentnost i sofisticiranost domaćeg gospodarstva te dovesti do redistributivnih učinaka ekonomske aktivnosti među hrvatskim regijama.

250

posto više tvrtki može se otvoriti u Brodsko-posavskoj županiji

Hrvatska će imati višestruko veće koristi od uvođenja 5G mreže od troškova razvoja te infrastrukture” kazala je voditeljica istraživanja Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

Dodaje da je “od presudne važnosti da svi dionici, privatni i javni sektor, aktivno sudjeluju u poticanju mjera koje će omogućiti da 5G iskoristi potencijal”.

Troškovi ulaganja u 5G procjenjuju se na 445 milijuna eura, pa uz spomenute koristi, omjer koristi i ulaganja iznosi 3 što Hrvatsku stavlja na 19. mjesto u Europi. “To je za Hrvatsku dobra vijest jer je zemlja spremnija za 5G nego što bi se očekivalo s obzirom na stupanj ukupnog razvoja”, kaže Vizek napominjući da Zagreb nadmašuje europski prosjek.

Upola viši prihodi
U brojkama, 5G tehnologija u široj upotrebi rezultirat će povećanjem prihoda tvrtki od 20 do 50 posto, izvozne sofisticiranosti za 10 posto, za isti postotak trebali bi se smanjiti troškovi poslovanja, a nije naodmet istaknuti da se sam potencijal za osnivanje novih tvrtki povećava tri puta, konzervativne su procjene iz studije.

Zahvaljujući vjetru u leđa 5G-a, zaposlenost se povećava od najmanje 8 posto u prerađivačkom do 46 posto u ICT sektoru. Zanimljivo je da se najveći pozitivan efekt na složenost izvoznih proizvoda predviđa nekonkurentnoj poljoprivredi, za iznimnih 25 posto. Slijede prerađivačka industrija i ICT s 19, odnosno 7 posto. Za poljoprivrednike je i najveći potencijal rezanja troškova, do čak 30 posto.

Član Uprave HT-a Boris Drilo kaže da će investicije u 2022. dosegnuti 1,6 milijardi kuna, ne otkrivajući koji se dio iznosa odnosi na 5G. Inflacija i višestruki skok cijena električne energije zasad nisu utjecali na planirana ulaganja koje kompanija “pokušava amortizirati internim mjerama”.

HT-ova trenutna pokrivenost 5G mrežom iznosi oko 60 posto što uključuje oko 70 gradova i oko 2 milijuna stanovnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close