Zbog smanjenja marže trgovci lijekovima iz RS prijete preseljenjem u FBiH

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2021. u 22:00
Foto: Unsplash

Lijekovi u Republici Srpskoj trebali bi pojeftiniti od 25. studenoga, kada se počinje primjenjivati vladina uredba o rezanju razlike između njihove nabavne i prodajne cijene za dva posto.

Lijekovi u Republici Srpskoj trebali bi pojeftiniti od 25. studenoga, kada se počinje primjenjivati vladina uredba kojom se smanjuju marže u prometu lijekovima za dva posto. Trenutačne su marže na lijekove u veleprodaji osam posto, a u maloprodaji 20 posto. Od 25. studenoga bit će šest, odnosno 18 posto.

No nisu svi zadovoljni tom odlukom vlade. Tako, iz Područne privredne komore Banja Luka tvrde da će smanjenje marže ugroziti opskrbu stanovništva i trgovce lijekovima natjerati da svoja sjedišta premjeste u Federaciju BiH, koja ne planira smanjivati maržu.

“Vladina uredba donesena je bez konzultacija sa stručnom javnošću i tvrtkama koje trguju lijekovima”, rekla je za portal Capital Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog društva Republike Srpske. S druge strane, iz udruženja građana Misli dobro, čija je analiza pokazala da su lijekovi u BiH najskuplji u regiji, pozdravljaju odluku vlade RS o smanjenju marža na lijekove, navodeći da su one u BiH najveće u regiji te da su ljekarne, uz kladionice, najprofitabiliniji posao.

‘Beskorisna analiza’

No Rada Amidžić ističe je da je ta uredba napravljena na temelju preporuka tog udruženja građana koje je pripremilo beskorisnu analizu.

“Oni su analizirali pet lijekova jednog proizvođača koji se prodaju na tržištima BiH, Srbije i Crne Gore. Uspoređivali su, ali to su lijekovi koji su u RS na fondovskoj listi, a koje pacijenti dobivaju na recept i marže u ljekarnama ne zaračunavaju se na nabavnu cijenu, već se Fondu zdravstvenog osiguranja RS fakturira nabavna cijena. Ono što ljekarna dobije samo je farmaceutska usluga za izdavanje lijeka, odnosno 1,43 KM (0,7 eura) bez PDV-a. Od tih pet lijekova dva su s fondovske liste, a tri se ne mogu promatrati u tom kontekstu jer se neki od njih nalaze na bolničkoj listi i izdaju se samo u bolnicama“, objašnjava Adžić.

Prema njenim riječima, rješenje za pojeftinjenje lijekova treba tražiti u smanjenje PDV-a jer se u nekim zemljama na lijekove taj porez uopće ne plaća. PDV na lijekove u BiH je 17 posto, kao i na sve ostale proizvode, dok je u susjednim zemljama znatno manji.

“Druga mogućnost je da se vidi ima li vlada RS mehanizme za pregovare o ulaznim cijenama lijekova jer je očito da su one za naše tržište veće“, rekla je Adžić.

Ona dodaje i da ljekarne maržu mogu staviti samo na lijekove koji se ne izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

8 posto

u RS iznosi marža u veleprodaji lijekova, a u maloprodaji 20 posto

“Oko 50 posto ukupnog prometa u ljekarnama čine lijekovi koji se izdaju na recept. Dakle, tu nema nikakve marže. U ostatku prometa od 50 posto stavlja se marža o kojoj pričamo“, objasnila je Adžić.

Sve ovisi o političarima

Iz udruženja Misli dobro kažu da su utvrdili najprodavanije lijekove u BiH i usporedili ih s cijenama u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Analiza je pokazala da je od 13 najprodavanijih lijekova čak devet najskuplje u BiH. “Kada se na te maksimalne veleprodajne cijene dodaju maloprodajne marže koje su najveće, PDV koji je također najveći, dobijemo to što imamo, da su neki lijekovi u BiH dvostruko ili nekoliko puta skuplji nego u Srbiji“, kaže Uroš Vukić iz udruženja Misli dobro.

“Najveća veleprodajna marža kod nas je osam posto, a u Srbiji i Crnoj Gori šest posto. Kada je riječ o maloprodajnim maržama, tu je još gore. One su u nadležnosti entiteta i u Republici Srpskoj ta marža iznosi 20 posto, u Federaciji BiH 25 posto, dok je u Crnoj Gori 18 posto, a u Hrvatskoj i Srbiji što je veća veleprodajna cijena lijeka, maloprodajna marža je manja“, objasnio je Vukić.

On tvrdi da u BiH ima prostora za smanjenje cijene lijekova i da to ovisi isključivo o volji političara.

Komentirajte prvi

New Report

Close