Za razvoj zadrugarstva u Srbiji ove godine 4,1 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2021. u 22:00
Uskoro će biti raspisan natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima/Shutterstock

Javni natječaj za dodjelu sredstava bit će raspisan uskoro, prednost će, kao i dosad, imati nerazvijena, pogranična i brdsko-planinska područja.

Predstavljen je program podrške razvoju zadrugarstva dodjelom bespovratnih sredstava za unaprjeđenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga ne području Srbije, a ove godine je za te svrhe na raspolaganju 500 milijuna dinara (oko 4,1 mil. eura).

Javni natječaj za dodjelu sredstava bit će raspisan uskoro, prednost će, kao i dosad, imati nerazvijena, pogranična i brdsko-planinska područja, ali će povjerenstvo kao i prethodnih godina voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti svih krajeva Srbije, piše Politika.

Najveći je iznos bespovratnih sredstava predviđen za novoosnovane zemljoradničke poljoprivredne zadruge 7,5 milijuna dinara (oko 61.000 eura), dok je starim zemljoradničkim poljoprivrednim zadrugama namijenjeno do 15 milijuna dinara (oko 123.000 eura) po zadruzi.

Milan Krkobabić, ministar zadužen za brigu o selu, kaže da je to dobra vijest i za gotovo 35.000 poljoprivrednih kućanstava u Beogradu koja će imati mogućnost da se u sklopu svojih zadruga natječu za poticajna sredstva.

“Želimo da se poljoprivrednici Beograda, prije svega nositelji poljoprivrednih kućanstava, udruže u zadruge, da taj mali, često i usitnjen posjed počnu koristiti i postanu dio zelenog prstena Beograda. Ideja je da zadruge budu nositelji svih aktivnosti. Želimo imati pravi proizvod koji će biti cijenjen kod Beograđana, ali i da ga pokušamo izvesti”, rekao je Krkobabić.

On je istaknuo da su resursi poljoprivrede Beograda impresivni i dodao da na području glavnog grada postoji više od 140 sela, te da je namjera da ona postanu pristojna mjesta za život. “To znači da imaju infrastrukturu i sve sadržaje koji su nužni za jedno naseljeno mjesto, ali i da ih povežemo s gradom”, objasnio je Krkobabić.

Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda, rekao je da je poljoprivreda prije nekoliko godina prepoznata kao značajna mogućnost razvoja Beograda.

“Na nas je prešao sav zakup poljoprivrednog zemljišta, tj. kontrolira ga Grad Beograd. Zajedno s Ministarstvom poljoprivrede odlučili smo da se poljoprivredno zemljište može iznajmljivati na razdoblje do deset godina. Usto, ulazimo u proces organizacije čuvarske službe, pregovaramo i o ulaganju u zaštitu od tuče”, rekao je Vesić, dodajući da sve ono što se radi na infrastrukturi prigradskih općina potiče poljoprivredu.

On je istaknuo da je za Beograd poljoprivreda vrlo važna. Namjera je da se u glavnom gradu osnuje ured koja će pomagati registriranim poljoprivrednim kućanstvima da apliciraju za fondove Europske unije, kao i oko pisanja projekata.

Zamjenik gradonačelnika podsjetio je da je Beograd, nakon Vojvodine, najveća poljoprivredna regija u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close