Za 50 posto hotela u Srbiji ovog ljeta neće biti nikakvog posla

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2020. u 21:59
Od ukupno 380 hotela u Srbiji otvoreno je 112/GettyImages

U najvažnijem razdoblju, od lipnja do rujna, rezervirano je samo osam posto hotelskih kapaciteta.

Hoteli u Srbiji popunjeni su samo 10 posto, a od ukupno 380 dosad je otvoreno 112 hotela. Prema podacima Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljskog sektora Srbije HORES, popunjenost hotela prošlog je vikenda iznosila 10,7 posto, a u Beogradu 9,5 posto, piše Politika.

U glavnom gradu Srbije trenutko rade 42 hotela, što je manje od pola u odnosu na razdoblje prije korona krize. Ono što hotelijere najviše brine, i ne pruža im nada za ovu sezonu, jest broj rezervacija do kraja ljeta. Prema navedenom istraživanju, od lipnja do rujna za sada je rezervirano samo osam posto smještaja u hotelima.

Hotelijeri zbog toga tvrde da ne mogu izdržati. Georgi Genov, direktor HORES-a, kaže da budućnost hotelijera u Srbiji u ovom trenutku izgleda očajno i da će do skupštine udruge koja je zakazana 24. lipnja provesti još jedno istraživanje o popunjenosti, nakon čega će razmotriti kako dalje poslovati. Budući je jasno da za 50 posto hotela neće biti posla, to znači i smanjenje broja radnih mjesta. “I ako ostane polovica zaposlenih, borit će se samo za pokrivanje troškova, a o dobiti nema ni govora”, objašnjava Genov.

Na pitanje bi li hoteli trebali razmišljati o snižavanju cijena kako bi na privukli goste, Genov kaže da sigurno i o tome razmišljaju. “Ovakva situacija dugoročno urušava potencijal našeg hotelijerstva.

Da se podsjetimo da smo gotovo svakog dana otvarali hotele i slali odličnu poruku stranim investitorima, koji su i te kako imali interes da ulažu u turizam Srbije. Samo od siječnja smo kategorizirali pet hotela, četiri u Beogradu i jedan izvan glavnog grada”, objašnjava predsjednik HORES-a i dodaje da su srpski hoteli građeni za europske goste, a njih nema.

Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije prošlog je tjedna pozvalo građane da iskoriste turističke vaučere koje je osigurala država i da na taj način pridonesu bržem oporavku hotelsko-ugostiteljskog sektora Srbije.

Zbog posljedica Covida-19, proglašenog izvanrednog stanja, i ograničenja normalnog rada, brojni hoteli i restorani gotovo tri mjeseca nisu radili. Manji broj onih koji je radio gotovo nije imao promet. Zato HORES apelira na građane da koriste sadržaje i usluge hotela i restorana u Srbiji, navode iz te udruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close