Užasna godina za bh. ratare, urod prepolovljen

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2023. u 22:00
U periodu prve sjetve na području BiH bilo je izuzetno hladno i kišovito vrijeme/Shutterstock

Promjenjivo vrijeme tijekom ljeta također je utjecalo na proizvodnju te su na kraju neki usjevi “podbacili” i do 50 posto, a neki su potpuno uništeni.

Poljoprivredna sezona ove je godine počela izrazito loše. Prva sjetva je ili propala ili je dosta kasnila, a posljedice su već vidljive.

U periodu prve sjetve na području Bosne i Hercegovine bilo je izuzetno hladno i kišovito vrijeme, što je uzrokovalo poplave u pojedinim dijelovima zemlje, a takve nepogode su jako pogodile domaće poljoprivrednike.

Ono što je posijano u tom razdoblju (svibanj/lipanj) propalo je pa se moralo ponovno sijati. Stoga je prva sjetva dosta kasnila, što se odrazilo na cijelu sezonu. Kako se to odrazilo na ovogodišnje rezultate za Klix.ba je govorio Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. Ističe da je godina bila jako loša.

“Prvo je bilo dosta kiše, pa suša, a na kraju opet loše vrijeme u vidu tuče i nevremena. Dakle, što se poljoprivredne proizvodnje tiče, slobodno mogu reći da je godina bila nikad lošija,” On je rekao.

Promjenjivo vrijeme tijekom ljeta također je utjecalo na proizvodnju te su na kraju neki usjevi “podbacili” i do 50 posto, a neki su potpuno uništeni. “Imate sorti voća koje su potpuno uništene, ali generalno, urod je kod svih kultura smanjen za 50 do 60 posto i kvaliteta je dosta loša”, rekao je Bićo.

Loše vrijeme nije stvaralo probleme samo bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima. Posljedice se osjećaju kako u susjednim zemljama, tako i u cijeloj Europi.

Kako je rekao Bićo, naši poljoprivrednici ne sudjeluju ni u jednom dijelu formiranja cijena, već im cijene diktira vanjsko tržište, ali svakako možemo očekivati ​rast cijena s obzirom
da je poljoprivreda oštećena u mnogim najplodnijim dijelovima brojnih zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close