Unatoč sankcijama, voće iz EU preko Srbije stiže na rusko tržište

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2021. u 22:00
Srpske državne institucije ne čine dovoljno da spriječe nezakonitu prodaju voća Rusiji/SHUTTERSTOCK

Voću iz EU nije dopušten ulazak u Rusiju, ali Srbija nije članica Unije što koriste prevaranti koji voće prepakiraju i s deklaracijama na kojima piše da je riječ o srpskom proizvodu izvoze Rusima.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije priopćilo je 26. travnja da je policija uhitila pet odgovornih osoba u tvrtkama i 63 poljoprivredna proizvođača zbog postojanja osnovane sumnje da su oštetili državni proračun za 915.000 eura.

Sumnja se da su članovi te skupine 2017. i 2018. breskve i nektarine uvezene iz Grčke, članice Europske unije, lažno deklarirali da su srpskog porijekla kako bi obavili reeksport kupcima u Rusiji, piše Radio Slobodna Europa.

Sve to pratila je krivotvorena dokumentacija o otkupu i isplati voća poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije. Uprava carina Srbije, koja je sudjelovala u otkrivanju skupine reeksportera, potvrdila je da provodi pojačane kontrole utvrđivanja porijekla voća i povrća namijenjenog izvozu u Rusiju.

Uveli međusobne sankcije

Europska unija uvela je Rusiji sankcije nakon što je ta država okupirala dio Ukrajine 2014., a Rusija je uzvratila sankcijama protiv Unije. Među proizvodima iz EU, kojima nije dopušten ulazak na tržištu Rusije, nalazi se i voće.

Srbija nije članica EU i zbog toga je iz te države moguće bez ograničenja izvoziti u Rusiju. Tu mogućnost koriste i lokalni prevaranti koji voće iz EU prepakiraju u Srbiji i potom, s deklaracijama na kojima piše da je riječ o srpskom proizvodu, izvoze ruskim kupcima.

“Ilegalni reeksport u Rusiju veliki je problem za voćare u Srbiji”, ističe Nebojša Jovanović, direktor zadruge Čačanska jabuka, koja okuplja 24 poljoprivredna proizvođača. Kako kaže, najveće tržište na koje izvoze upravo je Rusija.

50

posto sadržaja iz Srbije mora imati proizvod da bi se bez carine mogao izvesti u Rusiju

“Bilo koji način kršenja Sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom može donijeti velike probleme nama proizvođačima jer može doći do ograničenja uvoza s ruske strane“, rekao je Jovanović.

Ovo nije prvi slučaj reeksporta robe na tržište Ruske Federacije, s kojom Srbija već 21 godinu ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini.

Taj dokument propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je porijeklom iz Srbije (koja ima više od 50 posto sadržaja iz Srbije), ne plaća carina kada je namijenjena ruskom tržištu.

Stroga kontrola uvoza

Slađana Gluščević, novinarka iz Srbije, kaže da je Rusija stroga, te da su standardi visoki. “Ta kontrola je postala još stroža kada su Rusiji uvedene sankcije, zbog stalnih pokušaja reeksporta voća na rusko tržište preko Srbije“, kaže Gluščević.

Ona dodaje da je reeksport postao praksa domaćih trgovaca, koja se obija o glavu poljoprivrednim proizvođačima, a time se urušava i vjerodostojnost Srbije u poslovanju. Tako je Rusija u veljači 2018. uvela privremenu blokadu na uvoz krušaka, nakon što je fitosanitarna inspekcija otkrila da je iz Srbije poslana sorta krušaka koja nije uobičajena u srpskim voćnjacima.

U travnju 2015. ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor ograničila je uvoz jabuka iz Srbije zbog krivotvorenja srpskih fitosanitarnih certifikata u Europi.

U siječnju 2021. srpska policija uhitila je osobu zbog sumnje da je od dvojice ranije osumnjičenih za reeksport voća iz Grčke u Rusiju preuzeo 4000 eura, iako je znao da je taj novac stečen kaznenim djelom.

“Činjenica da se svake dvije, tri godine otkrije nova skupina koja reeksportira proizvode iz Srbije pokazuje da državne institucije ne čine dovoljno da to spriječe”, kaže Slađana Gluščević.

Komentirajte prvi

New Report

Close