Unaprijed uplatili 240.000 ljetovanja na koja neće moći otići

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2020. u 21:59
Srpskim putnicima agencije će umjesto novca ponuditi vaučer u vrijednosti uplaćenog ljetovanja kojeg će moći iskoristiti u sljedećih godinu dana

U slučaju proljetnih putovanja agencije bi sada mogle putnicima vratiti tek 10 posto

Turističke agencije u Srbiji trenutno ne rade, ali odgovaraju na upite zabrinutih putnika. Dvije obitelji iz Beograda svoje odmore za lipanj platile su ranije, jedni su izdvojili 1000 eura za ljetovanje u Turskoj, drugi 300 eura za apartman u Grčkoj.

Prvi su u agenciji dobili informaciju da zbog izvanrednog stanja za sva putovanja nakon 15. svibnja u ovom trenutku “ne postoji realan način sagledavanja uvjeta realizacije, promjene termina ili eventualnog otkazivanja aranžmana”, a drugima je kratko odgovoreno da postupaju u skladu s preporukama Nacionalne asocijacije turističkih agencija

(YUTA), a uz molbu za razumijevanje dobili su na potpis i formular o suglasnosti za odgođeno putovanje.

Agencije u oba slučaja, kao i u ostalima, neće vratiti novac, ali će im biti ponuđen vaučer u vrijednosti uplaćenog ljetovanja kojeg će moći iskoristiti u sljedećih godinu dana.

“Za cijelo ljeto imamo 230.000 do 240.000 uplaćenih aranžmana, od toga je 100.000 uplaćeno u cijelosti. Najmanje 70 do 80 posto od toga već je plaćeno stranim partnerima“, kaže Aleksandar Seničić, direktor YUTA-e.

U slučaju proljetnih putovanja agencije bi sada mogle putnicima vratiti tek 10 posto, jer su sva ta putovanja unaprijed plaćena, stranim partnerima plaćeni su svi troškovi unaprijed, te je model s vaučerima daleko bolje rješenje.

Kakva je sudbina novca kojeg su roditelji u ratama plaćali za školske izlete i dalje se ne zna, a predstavnici YUTA-e čekaju sastanak s nadležnima u Ministarstvu prosvjete.

Komentirajte prvi

New Report

Close