U susjednoj državi nagli skok broja zaraženih, ali traži se rad kafića do ponoć i živa glazba

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2021. u 14:13
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Novo širenje zaraze posebice je izraženo na području Sarajeva, gdje se već danima bilježi više od 300 slučajeva, a pred domovima zdravlja i ambulantama koje tretiraju osobe oboljele od COVID-19 sve su duži redovi. 

U Bosni i Hercegovini u srijedu je registrirano gotovo 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je veliki skok u odnosu na razdoblje do sredine veljače i još jedna potvrda kako se epidemija u toj zemlji ponovo počinje širiti dok cijepljenje stanovništva beznadno kasni.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo na temelju oko 4100 analiziranih uzoraka zaraza je potvrđena kod 894 zaražene osobe, a 29 zaraženih osoba je umrlo. Od prošlog tjedna BiH bilježi rast dnevnog broja novozaraženih, no on nije bio tako velik kao u srijedu.

Od izbijanja epidemije u ožujku 2020. godine u BiH je do sada zaraza potvrđena kod nešto više od 133 tisuće osoba, a provedeno je nešto više od 660 tisuća testiranja. Umrle su 5102 zaražene osobe.

Zimsko razdoblje od sredine prosinca prošle godine do sredine veljače ove godine donijelo je razmjerno stabilnu epidemiološku situaciju, no to se sada promijenilo. Novo širenje zaraze posebice je izraženo na području Sarajeva, gdje se već danima bilježi više od 300 slučajeva, a pred domovima zdravlja i ambulantama koje tretiraju osobe oboljele od COVID-19 sve su duži redovi.

Unatoč toj činjenici, ali i razmjerno blagim mjerama ograničenja ugostitelji u glavnom gradu BiH u srijedu su zatražili da im se dopusti produženje rada do ponoći, odnosno izvođenje žive glazbe u ugostiteljskim objektima, što je od početka tjedna dopušteno na području Republike Srpske.

Broj zaraženih u BiH se povećava istodobno dok traje neizvjesnost oko nabavke cjepiva. Osim 22 tisuće doza ruskog cjepiva Sputnjik V koje je nabavila RS te 10 tisuća doza koje je za Federaciju BiH poklonila Srbija a donio osobno Aleksandar Vučić, BiH do sada nije dobila ništa od očekivane količine od 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača. Sada se kao rok za isporuku spominju travanj i pa i svibanj, kada bi u tu zemlju trebalo biti dopremljeno nešto više od 100 tisuća doza cjepiva AstraZenece.

Komentirajte prvi

New Report

Close