1166 sumnji na nuspojave, većina na Pfizerovo cjepivo, Beroš objasnio detalje o nabavi Sputnika

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2021. u 11:23
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 747 novih slučajeva zaraze što je veliki skok u odnosu na prethodne dane. Aktualizirano je i pitanje nabave ruskog cjepiva, a ministar Vili Beroš rekao je da je moguće da ga Hrvatska odobri za upotrebu i prije nego što stigne odobrenje europske agencije.

Krunoslav Capak je rekao da u ovom tjednu (prva tri dana) imamo rast od 11,7 posto u odnosu na prethodni. 14 dnevna incidencija najniža je u Istri, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na trećem smo mjestu u EU, nižu incidenciju imaju samo Njemačka i Danska, a najgore je u Češkoj.

10,2 posto je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranja što je također porast u odnosu na prethodno razdoblje kada se kretao oko 7 posto.

“Dosad je HALMED zaprimio 1166 sumnji na nuspojave, većina na Pfizerovo cjepivo”, kazao je Capak

Ministar Vili Beroš  izvijestio je da je do danas u 9 sati preko online platforme prijavljeno 36013 građana za cijepljenje.

“Najviše u Zagrebu, više od 50%. Brojke govore sve, građani su prepoznali cijepljenje kao nezaobilazan korak u borbi protiv epidemije. Napominjem da se prijavom na više kanala ne može prije doći na red. Mnogi se boje da njihova predbilježba neće biti adekvatna, ali nema potrebe za tih, ne dopuštaju se dvostruke prijave. Ti višestruki kanali su tu da olakšaju prijavu svim građanima”, rekao je Beroš.

Beroš je još jednom pojasnio detalje oko moguće nabave ruskog cjepiva.

“Mislim da je legitimno nastojanje vlade da svojim građanima osigura sve što nudi znanost. To ne znači da odustajemo od zajedničke nabave EK i EU, ali ako i dalje bude poteškoća pri isporuci cjepiva koja su dogovorena, mi ćemo sagledavati i druge mogućnosti koje su komplementarne sa zakonima EU i našim zakonima. Naša primarna intencija je osigurati sigurnost, kvalitetu i učinkovitost cjepiva. Dok nema dokaza za to, nećemo uvesti cjepivo. Naš zakon omogućava interventni uvoz cjepiva koji dozvoljava HALMED na osnovu dokumentacije koja opisuje niz elemenata tog cjepiva. Mi smo uputili dopis putem Ministarstva vanjskih poslova uputili dopis u Rusiji i zatražili tu dokumentaciju. Jučer smo o tome razgovarali s ruskim veleposlanikom i zamolio sa ga za dostavu te dokumentacije. To je taj koncept, ne uklanjamo se od zajedničke nabave, ali ako bude i dalje poteškoća u isporuci cjepiva, naše je pravo voditi računa o zdravlju građana”, rekao je Beroš.

“Ne možemo utjecati na procjenu ruskog proizvođača o tome hoće li se oni obratiti EMA-i i zatražiti centralno odobrenje. Jučer smo kritizirani da smo pokrenuli platformu na naručivanje a nemamo dovoljno cjepiva, ali odgovoran je potez da smo pokrenuli platformu jer moramo biti spremni na dolazak veće količine cjepiva u Hrvatsku”, naveo je Beroš.

“Jedna prekretnica u razmišljaju o ruskom cjepivu je bio članak u Lancetu koji je objavio rezultate njihovih kliničkih ispitivanja. Mi smo te podatke tražili i putem Ministarstva vanjskih poslova. Rusi kažu da su dovoljno velike količine prisutne na tržištu i uvjeravaju nas da ako se naš regulator odluči za interventni uvoz, da mogu osigurati veće količine”, rekao je Beroš.

Komentirajte prvi

New Report

Close