U Srbiji se godišnje baci više od 700 tisuća tona hrane, a skoro svaka deseta osoba na svijetu oboli od pokvarene hrane.
“Trećina hrane koja se proizvede nikada se ne upotrebi, prema nekih podacima oko 247 hiljada tona jestive hrane se godišnje baci u Srbiji. Naravno, brojke su veće računamo li i onaj neizbježni dio otpada od hrane koji nastaje kao što su kora od banane, ljuska od jajeta. Prvi identifikacijski problem je da za hranu kojoj ističe rok još nije zakonski regulirano kako i na koji način se može donirati da bi se ti viškovi izbjegli”, rekao je Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj NALED-a. “Srbija s velikim brojem siromašnih i gladnih nije bogato društvo i važno je da nam sva hrana bude maksimalno iskorištena. Također, značajno je i da uočavamo razliku kada na proizvodima stoji natpis ‘upotrebljivo do’, a kada ‘najbolje upotrijebiti do’.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu