U Srbiji čak 85 posto stambenih zgrada nema toplinsku izolaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2021. u 22:00
Država će subvencionirati zamjenu stolarije, postavljanje izolacije, …/Shutterstock

Na natječaj koji je završen 21. svibnja javilo se 89 lokalnih samouprava.

Sljedećih dana općine u Srbiji pozvat će građane da se prijave ako žele da im država subvencionira zamjenu stolarije, postavljanje izolacije, sređivanje pročelja ili krova. U tom pilot projektu ideja je da pola troškova za energetsku obnovu stambenih zgrada, obiteljskih kuća i stanova financira država zajedno s općinom, a drugih 50 posto građani, piše Danas.

Na natječaj koji je završen 21. svibnja javilo se 89 lokalnih samouprava, a nakon što, kako kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike, pregledaju sve prijave znat će se i koje će općine moći sudjelovati u toj akciji.

“Nakon toga, izabrane općine će raspisati poziv za izbor tvrtki koje će izvoditi radove na energetskoj obnovi “, objašnjavaju iz Ministarstva rudarstva i energetike. Zatim slijedi javni poziv građanima za dodjelu bespovratnih sredstava za financiranje energetske obnove.

Svaka općina će utvrditi uvjete natječaja za građane. Između ostalog, oni će se odnositi na stanje stambenog objekta kada je riječ o kvaliteti stolarije, izolaciji i sustavu za grijanje. I tvrtke koje će raditi na obnovi morat će ispuniti određene uvjete, npr. o kvaliteti proizvoda, plaćenim porezima i doprinosima, ali i cijeni proizvoda.

Potrošnja energije u zgradama u Srbiji u stalnom je porastu tijekom posljednjeg desetljeća. U Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da se najviše finalne energije troši u kućanstvima, oko 36 posto.

“Rezultati istraživanja navedenih u Nacionalnoj tipologiji stambenih zgrada Srbije pokazuju da je udio obiteljskih kuća u stambenom fondu Srbije jako velik, čak 57,04 posto. To ukazuje na značaj sanacije postojećih individualnih stambenih objekata “, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike.

“U Srbiji oko 85 posto stambenih zgrada nema nikakvu toplinsku izolaciju, a ostale zgrade nemaju zadovoljavajuću izolaciju, niti stolariju koja ispunjava današnje uvjete za energetsku učinkovitost.

Razlog tome je nepostojanje regulative u vrijeme najveće izgradnje stambenog fonda koja bi propisala način gradnje i obvezu u skladu s energetskom učinkovitošću, ali i u zastarjevanje ugrađenih prozora i vrata“, ističu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Komentirajte prvi

New Report

Close