U Aerodromima Crne Gore priprema se otpuštanje 150 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2021. u 22:00
Danas prosječna plaća u Aerodromima Crne Gore iznosi oko 650 eura /Shutterstock

Prema sadašnjem kolektivnom ugovoru iz 2018. godine, zaposlenici imaju pravo na otpremninu u visini od 16 do 24 plaće, što Uprava želi promijeniti.

Već neko vrijeme između Uprave i sindikata Aerodroma Crne Gore razgovara se novom kolektivnom ugovoru kojim bi se smanjile plaće radnika ili njihov broj, a glavni cilj je da se troškovi plaća koji opterećuju poslovanje kompanije smanje, potvrdilo je za list Dan više izvora bliskih Aerodromima Crne Gore.

“Zaposlenicima u Aerodromima Crne Gore plaće su već smanjene u veljači za 12 posto, prije nego što je promijenjena Uprava u državnoj kompaniji”, rekao je Slobodan Martinović, predsjednik Sindikata Aerodroma Podgorica, i dodao da je bilo razgovora s Upravom oko novog kolektivnog ugovora, ali samo usmeno, te da sindikat čeka da im se obrate pisanim putem kako bi razmotrili njihov prijedlog.

“Bilo je govora oko smanjenju plaća i višku radnika. Nama je plaća smanjena u veljači i mislimo da je to dovoljno, da plaće ne treba dirati u sljedećem razdoblju jer je posao krenuo. Radnika nedostaje u prihvatu opreme, te transportnih radnika i higijeničarki, ali upravo njih hoće se nadomjestiti sezonskim radnicima.

Propalo traženje koncesionara

Nova Uprava htjela bi još smanjiti plaće, ali mislim da je to neizvedivo jer su radnici prezaduženi. Koliko znam, nigdje u susjednim zemljama nisu smanjene plaće na aerodromima.

Naše plaće mnogima bodu oči, ali nisu veće nego na aerodromima u susjedstvu. Prosječna je plaća u Aerodromima Crne Gore, nakon smanjenja od 12 posto, oko 650 eura”, rekao je Martinović. U Aerodromima djeluju dva sindikata, koja broje gotovo 600 članova.

“Želimo da se osnuju radne skupine s naše i sa strane Uprave te da vidimo što će i kako biti. Da vidimo što konkretno oni traže, ali teško da ćemo se dogovoriti oko smanjenja plaća”, poručio je Martinović.

750

radnika zaposleno je u kompaniji Aerodromi Crne Gore

U Aerodromima Crne Gore trenutačno radi 750 radnika, a prema mišljenju vodstva kompanije, taj broj bi trebalo smanjiti jer je znatno smanjen obujam posla od listopada do lipnja, dok u razdoblju od lipnja do listopada ima mnogo više letova i posla.

Odnosno, za te poslove bi u tom razdoblju zaposlili sezonske radnike, umjesto da ih plaćaju tijekom cijele godine, a nema potrebe za njihovim angažiranjem od listopada do lipnja. Prema sadašnjem kolektivnom ugovoru, koji je potpisan između Ministarstva prometa, sindikata i Aerodroma Crne Gore 2018., zaposlenici imaju pravo na otpremninu u visini od 16 do 24 plaće.

Tada je kolektivni ugovor potpisan ususret davanja aerodroma pod koncesiju, pa je bio zaštita zaposlenicima u slučaju mogućih otpuštanja. Sadašnjem vodstvu kompanije takva je otpremnina previsoka, jer bi morali potrošiti veliki iznos da bi smanjili broj radnika. Prema informacijama Dana, nova Uprava smatra da je oko 150 radnika višak.

To sigurno nije mali broj ljudi u Crnoj Gori gdje je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, od početka travnja prošle godine, kada je počeo utjecaj pandemije koronavirusa na crnogorsku ekonomiju, do kraja istog mjeseca ove godine bez posla ostalo oko 10.000 radnika.

Zbog stečaja, likvidacije ili drugog prestanka rada poslodavca, došlo je do prekida radnog odnosa u 481 slučaju, što je 4,6% od ukupnog broja svih razloga.

Većina tih prijava prestanka radnog odnosa dogodila se krajem ožujka i u travnju ove godine, kada je u stečaj otišao nacionalni zračni prijevoznik Montenegro Airlines, jedina veća kompanija koja je na taj način okončala poslovanje u razdoblju korona krize.

Završili s gubitkom od 15 mil. eura

Aerodromi Crne Gore lani su poslovali s gubitkom od 15 milijuna eura, dok su godinu ranije završili s dobiti od 15 milijuna eura, tj. 2020. godine su imali za 30 milijuna eura lošiji rezultat.

Za zamjenika izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore imenovan je Petar Radulović, sin Branka Radulovića, visokog dužnosnika Demokratskog fronta, članice vladajuće koalicije, potvrdilo je Danu više izvora bliskih Aerodromima Crne Gore. On će biti zamjenik novog izvršnog direktora Gorana Jandreoskog, koji je ranije izabran na tu poziciju.

Prema informacijama Dana, Jandreoski će u sljedećih nekoliko dana potpisati menadžerski ugovor na dvije plus jednu godinu, dok bi trebao početi raditi već 1. srpnja.

Radulović će na poziciji zamjenika izvršnog direktora biti isto vrijema kao i Jandreoski, a cilj je, kako je rekao jedan od izvora iz Aerodroma Crne Gore, da od Jandreoskog nauči posao, kako bi kasnije nastavio obavljati posao izvršnog direktora.

Komentirajte prvi

New Report

Close