Telekom Slovenije ulaže 100 milijuna eura u optičku mrežu

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2020. u 22:00
Ove godine Grupa Telekom Slovenije planira operativne prihode od 676 milijuna eura, neto dobit od 27,5 milijuna eura i 209,7 milijuna eura investicija/GettyImages

Između siječnja i rujna 2019. ostvarena je neto dobit od 29,4 mil. eura, što je 25% više nego u istom razdoblju 2018..

Telekom Slovenije ove će se godine zadužiti za 100 milijuna eura od Europske investicijske banke (EIB) što će iskoristiti za izgradnju optičke mreže. Kompanija je obavijestila dioničare da su za dodatni dug dobili suglasnost Ministarstva financija, a prema neslužbenim podacima Financa, kredit će biti zaključen u ožujku.

“Dobivenim sredstvima Telekom Slovenije će do 2023. godine financirati širenje i nadogradnju pristupne optičke mreže u Sloveniji, što postavlja infrastrukturne temelje za buduće telekomunikacijske aktivnosti”, kažu iz Telekoma. Pri tome treba znati da nije riječ o 5G tehnologiji, za koju će trebati nova ulaganja čija visina još nije poznata.

Gubitak medijskog dijela
Telekom Slovenije nije kritično zadužena kompanija, neto financijski dug Grupe iznosio je krajem rujna prošle godine 390,162 milijuna eura, napominje ljubljanski list, ali razina zaduženosti mogla bi postati problem ako novčani tok presuši, a posebno ako s novim ulaganjima ne počnu više zarađivati. Zato bi glavni cilj voditelja te državne kompanije Telekoma Slovenije za narednu godinu trebao biti stabiliziranje poslovanja, tvrdi ljubljanski list.

507

milijuna eura u prva tri tromjesečja 2019. bili neto prihodi od prodaje

Plan za 2020. Nadzorni odbor usvojio je 10. prosinca, nakon druge smjene predsjednika Uprave u godinu dana. Sada Tomaž Seljak i njegov tim moraju zaustaviti pad prihoda iz svoje osnovne djelatnosti ili ih što bolje nadomjestiti.

Poseban izazov Upravi i nadzornicima predstavljat će rješenje za medijski dio tvrtke koji stvara gubitke. Prema neslužbenim informacijama, nadzornici su potvrdili ugovor koji će nakon dokapitalizacije omogućiti konverziju oko 20 milijuna eura Telekomovih potraživanja prema podružnici Planet TV, što su zatražile banke. Moguće ponude za dokapitalizaciju televizije čekaju se do sredine ožujka.

Širenje na druga područja
U prvih devet mjeseci prošle godine cijela grupa Telekom Slovenije ostvarila je 507,4 milijuna eura neto prihoda od prodaje, što je manje za šest posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Dobit prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) iznosila je 166,2 milijuna eura, što je devet posto ili 13,3 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Između siječnja i rujna 2019. godine, grupa je ostvarila neto dobit od 29,4 od milijun eura, što je 25% više u odnosu na isto razdoblje 2018. Ove godine Grupa Telekom Slovenije planira operativne prihode od 676 milijuna eura, EBITDA 210,6 milijuna eura, neto dobiti 27,5 milijuna eura i 209,7 milijuna eura investicija.

U strategiji do 2023. godine kao cilj navodi se “održavanje razine prihoda od osnovne djelatnosti u Sloveniji pružanjem sveobuhvatnih usluga pametnog življenja, razvoj jednostavnog korisničkog iskustva i vrhunske umreženosti, nadahnjujuće usluge, proboji i pažljivo rukovanju korisnicima”.

Istovremeno najavljuju širenje na druga područja koja su važna za korisnike, povećavanje udjela u proračunu obitelji i tvrtki te jačanje pripadnosti korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close