Srpskim tvrtkama dostupne čak 2 mlrd. eura povoljnih kredita

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2020. u 22:00
SHUTTERSTOCK

Krediti su na rok do 36 mjeseci, s počekom od devet i 12 mjeseci, korisnici mogu dobiti do četvrtine svoga godišnjeg prihoda za 2019., a najviše tri milijuna eura .

Vlada Srbije krajem prošlog tjedna donijela je uredbu o jamstvenoj shemi koja će osigurati dvije milijarde eura kredita gospodarstvu, što će biti dostupno od utorka.

Siniša Mali, ministar financija, na konferenciji za medije rekao da je vlada donijela tri uredbe a da jedna osigurava dvije milijarde eura, koji će biti dostupni gospodarstvu, kao i da za najveći dio jamči država.

“Već od utorka ta sredstva bit će na raspolaganjhu svim poduzetnicima, mikro, malim i srednjim tvrtkama”, objasnio je Mali, dodajući da su krediti na rok do 36 mjeseci, s počekom od devet i 12 mjeseci. Korisnici mogu dobiti do četvrtine svog godišnjeg prihoda za 2019. godinu, a najviše tri milijuna eura.

“Krediti se mogu koristiti u dinarima ili eurima, uz povoljne kamatne stope koje iznose jednomjesečni belibor plus 2,5% za kredit u dinarima, odnosno tromjesečni euribor plus 3,0% za kredit u eurima”, rekao je Vladimir Vasić, glavni tajnik Udruženja banaka Srbije.

Željko Jović, viceguverner NBS-a, rekao je da su dvije milijarde eura pravi iznos koji odgovara potrebama gospodarstva. Naveo je da je 80% planiranog iznosa kredita pokriveno državnim jamstvima.

Rizik snosi država

“To daje mogućnost da se ulazi u program s vrlo povoljnim kamatnim stopama, jer će rizik snositi država”, objasnio je Jović. Kako je naveo, NBS je pripremila i dodatne stimulanse, tako da će svaka banka koja kroz ovaj program bude nudila kredite imati dodatne regulatorne olakšice.

Mali je izjavio i da nema govora o tiskanju novca kako bi se pokrio deficit zbog krize izazvane koronavirusom i dodao da se država može zadužiti, ne samo na stranom, već i na domaćem tržištu vrijednosnica.

Rekao je i da je Porezna uprava od početka prijave za korištenje mjera koje je vlada Srbije predložila, zabilježila 13.000 poduzetnika koji su se prijavili. Te mjere odnose se na odgodu plaćanja poreza i doprinosa na plaće i na korištenje novčane pomoći od tri minimalne plaće.

Prostor za opstanak

Zanimljivo je da MK Group, u vlasništvu Miodraga Kostića, neće koristiti mogućnosti koje se navode u uredbi vlade Srbije za pomoć gospodarstvu, čime će proračun Srbije imati na raspolaganju dodatnih pet milijuna eura.

Kako su naveli, podržavaju mjere koje će omogućiti gospodarstvu da lakše prebrodi krizu izazvanu pandemijom, ali svjesni teške situacije u kojoj se nalazi domaće gospodarstvo, MK Group i njegove članice, neće koristiti te mogućnosti.

“Također se nadamo da će i druge velike korporacije, koje imaju mogućnosti, postupiti na sličan način. Time ćemo omogućiti više financijskog prostora za opstanak onih tvrtki koje se ne mogu samostalno nositi s izvanrednom situacijom”, priopćeno je iz MK Groupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close