Srpska vlada obećava javnu raspravu o Zakonu o izvlaštenju

Autor: Poslovni dnevnik , 09. prosinac 2021. u 22:01
Foto: Rio Tinto

Dva zakona, o izvlaštenju i referendumu, za koje se tvrdi da će Rio Tintu omogućiti ekološki sporan projekt eksploatacije litija, bila su povod za prosvjede.

Vlada Srbije donijela je odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o izvlaštenju, koji je Skupštini na ponovno odlučivanje vratio predsjednik Aleksandar Vučić.

“Vlada Republike Srbije napravit će analizu jesu li izmjene i dopune Zakona o izvlaštenju nužne i u kojem obujmu, i samo ako se utvrdi da je zakon nužno promijeniti, učinit će to uz široku javnu raspravu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici gospodarstva i civilno društvo”, navodi se u priopćenju vlade.

Na istoj sjednici vlada je predložila Narodnoj skupštini izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u člancima 7, 20, 43 i 44. Ti članci odnose se na ovjeru potpisa, predstavnike ovlaštenog predlagača u tijelu za provođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

Vučić: Nisam ja kriv
U prijedlogu vlade ukida se pristojba za ovjeru potpisa, omogućava se da predstavnici ovlaštenih predlagača bude dio tijela za provođenje referenduma. Također, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći donijeti odluku drukčiju od one koja je potvrđena na referendumu.

700

tisuća eura cijena je koju su postigle pojedine kuće u području budućeg rudnika

Ta dva zakona bila su povod za masovne prosvjede u Srbiji. Prosvjedi su organizirani zbog namjere britansko-australske rudarske kompanije Rio Tinto da eksploatira rudu jadarit iz koje se dobiva litij, metal potreban u proizvodnji baterija za mobitele i električna vozila, te zbog spornih zakona usvojenih u Skupštini Srbije – o referendumu, kojeg je Vučić potpisao i Zakona o izvlaštenju, a za koje se tvrdi da će omogućiti taj ekološki sporan projekt.

Aleksandar Vučić je komentirajući Zakon o izvlaštenju rekao da su u želji da se donese najbolji mogući zakon jednu stvar učinili problematičnom.

“To su prije svega rokovi”, rekao je Vučić i dodao da zakon nije prošao kroz javnu raspravu.

“Ovo je moje obraćanje građanima Srbije, ali i građanima Gornjih Nedeljica. Svi oni su znali da tu nema moje krivnje, i znaju da ja nisam doveo Rio Tinto”, istaknuo je Vučić.

Žele premjestiti jalovište
Kako je dodao, Rio Tinto je podnio službeni zahtjev za izmjenu prostornog plana područja za posebne namjene. Nisu dobili odobrenje vlade Srbije, a Vučićev je savjet vladi da ga niti ne odobri. Rio Tinto traži da se jalovište iz Štavica premjesti u dolinu Jadra.

Iz udruženja Ne damo Jadar za Danas su rekli da je Rio Tinto otkupio 140 od 254 hektara zemlje koja im je potrebna za zonu rudnika, što je 25 posto od onog koliko ima treba za sve što su planirali.

“Kruže priče da su kuće prodavane za 140.000 do 700.000 eura. U Gornjim Nedeljicama prodano je 50 kuća, ostalo je još desetak neprodanih. Ali dosta je onih koji ne žive u toj zoni, ali imaju zemlju koju ne žele prodati”, objašnjavaju iz udruženja Ne damo Jadar.

Komentirajte prvi

New Report

Close