Srbija naglo odustala od termoelektrane Kolubara B pokraj Uba

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2021. u 22:00
EPS i kineska kompanija PowerChina potpisali su u ožujku 2020. sporazum o suradnji/Pixabay

Gradnja termoelektrane Kolubara B počela je 80-ih godina 20. stoljeća, a plan EPS-a je bio da se završi u suradnji s kineskim partnerom.

Sindikat srpskog Rudarskog bazena Kolubara organizirao je prosvjed na gradilištu termoelektrane pokraj mjesta Kalenić kod Uba zbog pisma koje je Elektroprivredi Srbije (EPS) poslalo Ministarstvo rudarstva i energetike, a u kojem se traži da obustave sve aktivnosti na gradnji TE Kolubara B.

Zorana Mihajlović, ministrica rudarstva i energetike, opovrgava da će se gasiti postojeće termoelektrane, ali i ističe da “moramo razmisliti hoćemo li neke nove kapacitete graditi ili ne”.

Znatno veći računi za struju

“Nitko ne radi na zatvaranju elektrana, nitko neće ostati bez posla. Jednako je bilo i kada je uvedena podjela djelatnosti u EPS-u, gdje također nitko nije ostao bez posla. Ali, moramo razmisliti hoćemo li nove kapacitete graditi ili ne.

Zelena Srbija ne znači gašenje termoelektrana niti gubitak posla za radnike EPS-a, već znači da zajednički radimo na planu kako ćemo podići kvalitetu okoliša i kako da u globalnom procesu energetske tranzicije osiguramo dovoljno energije, te da naše termoelektrane rade uz izgradnju postrojenja za odsumporavanje i svega što je potrebno za zaštitu okoliša”, rekla je Mihajlović.

385

milijuna eura vrijedi izgradnja TE Kolubara B

Ona je dodala da pozvala predstavnike sindikata na sastanak.  Ekološke organizacije CEKOR i KORS pozdravile su odluku Ministarstva energetike i rudarstva.

“Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji pozdravljaju odluku Ministarstva energetike i rudarstva o prekidu gradnje termoelektrane Kolubara B”, navodi se u zajedničkom priopćenju dvije organizacije.

“Smatramo da energetska budućnost Srbije ne leži u ugljenu loše kvalitete koji se spaljuje u termoelektranama niti u malim hidroelektranama, već u velikim i reverzibilnim hidroelektranama te iskorištavanju energije sunca i vjetra, i u biomasi.

Gradnje termoelektrane u Kaleniću značila bi energetsko ropstvo sa strašnim ekološkim i klimatskim posljedicama, zaduživanje i izlaganje visokim pristojbama EU zbog onečišćenja i ugljikovog dioksida, koje iznose 50 eura po toni CO2.

To znači da bi Srbija morala plaćati dvije milijarde eura, te bi se samo zbog CO2 račun za struju morao udvostručiti, a ako se uračuna onečišćenje vode, zemljišta i zraka te otvaranje novih kopova, račun za struju svakog građanina mora porasti za 400%”, navodi se u priopćenju.

Veliki planovi s Kinezima

JP Elektroprivreda Srbije i kineska kompanija PowerChina potpisali su u ožujku 2020. Preliminarni sporazum o suradnji na završetku izgradnje termoelektrane Kolubara B, a procijenjena vrijednost te investicije iznosi oko 385 milijuna eura.

Gradnja TE Kolubara B počela je 80-ih godina prošlog stoljeća, a plan EPS-a je bio da se u suradnji s kineskim partnerom, na temelju međudržavnog sporazuma Srbije i Kine, završi izgradnja tog zamjenskog kapaciteta, s jednim blokom snage oko 350 megavata.

“U Kaleniću će biti završena izgradnja zamjenskog bloka koji osigurava održivi industrijski razvoj Srbije u skladu s najnovijim tehnologijama i mjerama zaštite okoliša koje je propisala EU. Blok u Kaleniću je zamjenski kapacitet za TE Morava i TE Kolubara A.

U sljedećih nekoliko godina između EPS-a i kineskih kompanija bit će realizirano više projekata”, najavio je tada Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a.

Yang Bo, direktor kineske kompanije, istaknuo je da PowerChina ima veliko iskustvo u izgradnji sličnih termo blokova.

“Završetkom TE Kolubara B omogućava se iskorištavanje ugljena, najsnažnijeg energetskog resursa kojeg Srbija ima, do 2050. godine. Najmanje 45% isporučene opreme i radova izvest će srpsko gospodarstvo”, rečeno je iz EPS-a. Plan je bio da blok bude na mreži do kraja 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close