Snažan rast tržišta duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Rast tržišta cigareta donio je i poboljšanje strukture prodajne cijene.

Politika umjerenog povećanja cijena cigareta u kombinaciji s popuštanjem restriktivnih anti-COVID mjera dovela je do snažnog rasta potražnje na tržištu duhanskih prrerađevina u BiH u posljednje dvije godine, pokazuje analiza Uprave za neizravno oporezivanje.

Kao rezultat toga, tržište cigareta raslo je po stopi od 15,3% u 2021., dijelom zbog niske baze u 2020. Međutim, daljnji rast tržišta cigareta od 14,9% u 2022. je iznenađujući, s obzirom na gospodarsku krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini smanjena zaposlenost, snažan rast cijena energije i robe široke potrošnje. Istodobno se vrijednost tržišta duhana za pušenje udvostručila, pa je rast tržišta duhanskih proizvoda u 2022. godini iznosio je 18,3%.

Rast redovnog tržišta duhana ukazuje na zaokret u poslovnoj politici velikih međunarodnih duhanskih kompanija.

U godinama povećanja porezne evazije (2013., 2014.) domaća duhanska industrija napravila je zaokret prema većoj prodaji duhana, a sada su uvoznici nakon smanjenja domaćih kapaciteta preuzeli istu politiku. Rast tržišta cigareta donio je i poboljšanje strukture prodajne cijene, u smislu povećanja cijene prije oporezivanja (koja osim cijene koštanja uključuje i dobit/maržu), te uz povećanje udio poreza.

Međutim, već u idućim godinama dolazi do pada cijene prije oporezivanja u apsolutnom iznosu na razinu iz razdoblja prije izmjena Zakona, a zatim do stagnacije i pada u 2019. (-9,6%) i 2020. (-2,3%)). Međutim, promjena politike plasmana tvrtki i popuštanje anti-COVID mjera donijelo je povećanje cijena prije oporezivanja od 15,3% u 2021. i 16,7% u 2022. godini.

Izraženo u apsolutnom iznosu, duhanskim kompanijama nakon plaćanja poreza u 2022. godini ostaje oko 45 milijuna KM više nego u do tada rekordnoj 2019. godini. Istovremeno, država je od trošarina i PDV-a prikupila više od 91 milijun KM prihoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close