Škoda počinje proizvodnju tramvaja

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2021. u 13:38
Škodini tramvaji iz Srbije bit će namijenjeni kupcima u središnjoj i istočnoj Europi/Pixabay

Inače, u MIND Parku posluje i Siemens, koji tu proizvodi tramvaje tipa Avenio za njemačko tržište.

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, najavio je da će do kraja godine češka kompanija Škoda početi proizvodnju tramvaja u tom gradu.

Kako je prenijela Gradska uprava, Dašić je rekao da se tom investicijom u MIND Parku, velikom industrijsko-tehnološkom kompleksu pokraj Kragujevca, osiguravaju nova radna mjesta kao i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv i razvoj u obrazovanju kadrova u skladu sa svjetskim trendovima.

Škoda Transportation, koja je dio PPF grupe, jedan je od najvećih europskih proizvođača vozila za javni prijevoz i željeznicu, a u Kragujevcu planira proizvodnju motora i inženjering, kao i proizvodnju kompletnih tramvaja za kupce u središnjoj i istočnoj Europi.

Inače, u MIND Parku posluje i Siemens, koji tu proizvodi tramvaje tipa Avenio za njemačko tržište. Grad Bremen naručio je ukupno 77 tramvaja koji će biti proizvedeni u tom srpskom gradu. U kragujevačkom Siemensu, u dvije tvornice, proizvode se i dijelovi za druga željeznička vozila, a zaposleno je oko 800 radnika, prenosi Danas.

Zdenek Mayer, potpredsjednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation Groupa, rekao je da visoko cijene znanje i iskustvo u području proizvodnje željezničkih vozila grupe MIND, koje im može osigurati dobar proizvodni kapacitet za izvoz.

“Uz povećanja proizvodnih kapaciteta Škoda Transportation Groupa izravno u regiji, gdje će se vozila isporučivati, ova suradnja također pridonosi smanjenju emisiju štetnih plinova Škodinih vozila”, naveo je Majer. Proizvodi kompanije Škoda Transportation uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vlakova, metro vlakove, električne autobuse i trolejbuse.

Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj, te u Njemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. Zapošljava više od 5500 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close