Sezonske radnike iz BiH ove godine nitko ne traži

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2020. u 13:49
U ovom razdoblju ranijih se godina puno poslova nudilo u hrvatskom i crnogorskom turizmu /GettyImages

Jedina dobra stvar je da će u Republici Srpskoj ostati dosta stručnog i kvalitetnog kadra.

Iako je godinama u ovom razdoblju u Hrvatskoj i Crnoj Gori vladala potražnja za ugostiteljskim sezonskim radnicima iz BiH, ove godine toga nema, tako da među sezoncima vlada strah da neće dobiti posao zbog pandemije Covida-19.

Bojan Divčić s portala za zapošljavanje Posao.ba rekao je za Nezavisne novine da, za  razliku od proteklih godina, zasad nemaju objave sezonskih poslova. “Od početka pandemije nismo zabilježili niti jedan primjer potražnje za sezonskim radnicima u Hrvatskoj i Crnoj Gori”, rekao je Divčić.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, ističe da sezonski ugostiteljski radnici poput kuhara i konobara još ne znaju kakva će biti situacija.

“Hrvatska i  Crna Gora već su počele tražiti radnike, ali u znatno manjoj mjeri nego ranije. Nadamo da će sve granice otvoriti počekom lipnja da bi sezonci mogli nešto zaraditi”, kaže Tatić, dodajući da će sigurno biti i manja cijena rada.

“Tako da se velikoj većini sezonskih radnika u ugostiteljstvu neće isplatiti otići raditi, jer je smanjen obujam posla, a i manje ljudi je upravo u ugostiteljskim objektima”, ističe Tatić. Prema njegovim riječima, jedina dobra stvar je da će u Republici Srpskoj ostati dosta stručnog i kvalitetnog kadra, ali veliko je pitanje hoće li se svi uspjeti zaposliti.

Komentirajte prvi

New Report

Close