Schunk počinje dubinsku analizu u tešanjskom Enkeru

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Cilj je uspostava poslovne suradnje ili eventualna akvizicija.

Njemačka tvrtka Schunk Ingenieurkeramik GmbH započela je proces dubinske analize Enkera d.d. Tešanj s ciljem uspostavljanja poslovne suradnje ili eventualne akvizicije poduzeća, navodi se u priopćenju tešanjske tvrtke objavljenom na Sarajevskoj burzi.

Počeo proces
U obavijesti se navodi da je 23. svibnja održan sastanak predstavnika Schunk Ingenieurkeramik GmbH s članovima Uprave Enkera.

Dubinska analiza ne predstavlja obvezu niti nužno podrazumijeva poslovnu suradnju ili kupnju dionica Enkera, navodi se.

Schunk grupa dobavljač je proizvoda izrađenih od visokotehnoloških materijala kao što su ugljik, tehnička keramika i sinterirani metali, kao i strojeva i sustava – od simulacije okoliša, tehnologije klimatizacije i ultrazvučnog zavarivanja do optičkih strojeva, s godišnjim prihodima od preko 1,2 milijarde eura, zapošljava više od 9000 zaposlenika i posluje u 27 zemalja.

Tvrtka iz Tešnja posebno je poznata po svjećicama za sve motore s unutarnjim izgaranjem. Proizvodni program s više od 250 vrsta svjećica pokriva sva europska, američka i japanska vozila, agregate, strojeve te brodske i vanbrodske motore. Enker Tešanj – Tvornica svijeća i tvorničke keramike osnovana je 1974. godine u Tešnju.

Proizvodnja je pokrenuta po licenci engleske tvrtke Smith Industries Limited, proizvođača svjetski poznatog brenda KLG England. Danas Enker postoji kao samostalna tvrtka i zauzima vodeće mjesto u proizvodnji svijeća i tehničke keramike u jugoistočnoj Europi.

Značajan izvoznik
Enker je izvozno orijentiran i izvozi 95% svoje proizvodnje u 25 zemalja svijeta, na svih pet kontinenata.

Enkerova godišnja proizvodnja je 15 milijuna svijeća. i 200 tona primarnih proizvoda termokeramike. Enker je prošle godine imao prihod od oko devet milijuna KM i zapošljavao 224 radnika.

Društvo iEnker ima ukupno 440 dioničara. Posljednji put dionicama Enkera trgovano je 16.svibnja, a zadnja cijena je bila 5,51 KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close