Ruski vlasnici mogli bi prestati financirati naftnu industriju u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2022. u 22:00
Ne zna se hoće li uopće tehnički biti moguće da vlasnici iz Rusije nastave financirati kompanije u RS zbog sankcija ruskim bankama/I. Galović/PIXSELL

Ako Neftegazinkor više neće moći slati novac poslovanje Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča, Nestro Petrola i Optima grupe postat će upitno.

Više od tri godine jedina rafinerija nafte u Bosni i Hercegovini, ona u Bosanskom Brodu, ne prerađuje sirovu naftu i nastavlja tonuti pod pritiskom velikih gubitaka.

U toj rafineriji u listopadu 2018. godine dogodila se havarija koja je onemogućila nastavak prerade nafte za Optima grupu. Tako je Rafinerija nafte Brod završila prošlu godinu s minusom od 115,8 milijuna KM (oko 59 mil. eura), čime je akumulirani gubitak kompanije dosegnuo 779,4 milijuna maraka (oko 398 mil. eura), piše Capital.ba.

Prihodi rafinerije lani su bili samo 3,6 milijuna maraka (oko 1,8 mil. eura), dok su godinu ranije bili 150 milijuna KM (oko 76,6 mil. eura). S druge strane, rashodi su 2021. iznosili 126,3 milijuna KM (oko 64,5 mil. eura), a godinu ranije 84,5 milijuna (oko 43 mil. eura).

Iz financijskog izvješća vidi se da kompanija prošle godine nije imala značajnijih prihoda od povezanih tvrtki, dok su u 2020. ti prihodi bili 145,9 milijuna KM što je što je bilo glavni razlog ostvarene dobiti.

Kao i ranijih godina, revizori su upozorili kako sposobnost Rafinerije nafte Brod da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja ovisi o stalnoj financijskoj pomoći matične kompanije.

“Matična kompanija se obvezala da će dati financijsku podršku i da će osigurati sredstva za uredno izmirenje dospjelih obveza”, dodaje se u revizorskom izvješću. Kompanije iz naftne industrije RS u većinskom su vlasništvu ruskog Neftegazinkora.

Međutim, ta pomoć bi mogla biti dovedena u pitanje ako Neftegazinkor zbog sankcija Rusiji nakon napada na Ukrajinu ne budu više mogao mogli davati financijsku podršku kompanijama u RS.

Naime, već godinama revizori upozoravaju da poslovanje Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča, Nestro Petrola i Optima grupe ovisi o financijskoj pomoći matične kompanije.

398

milijuna eura akumulirani je gubitak Rafinerije nafte Brod

Je li im zanimljivo tržište BiH?
Jer, akumulirani gubitak lanca benzinskih crpki Nestro Petrol na kraju prošle godine iznosio je 5,6 milijuna KM (oko 2,8 mil. eura), kratkoročne obveze su mu veće od obrtnih sredstava za 26,8 milijuna KM, a nastavak poslovanja ovisi o stalnoj financijskoj pomoći matične kompanije, navedeno je u revizorskom izvješću BDO-a za prošlu godinu.

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kaže da je Nestro Petrol značajna kompanija za Republiku Srpsku i da ne bi bilo dobro ako bi se zbog situacije u Ukrajini našla izvan normalnog poslovanja.

“Čini se da je namjera Europske unije da ide prema sve strožim sankcijama, koje bi u jednom trenutku mogle obuhvatiti i energetski sektor, iako je to zadnji sektor koji bi trebao biti obuhvaćen, jer i Unija, kao i RS ovisi o ruskim energentima. Dodatni problem predstavljaju i sankcije za neke ruske banke i njihovo isključenje iz SWIFT-a.

Ne znamo jesu li računi vlasnika Nestro Petrola time obuhvaćeni, ali ako jesu, nastavak sankcija mogao bi vrlo loše utjecati na poslovanje te kompanije u Republici Srpskoj kao i na njihovu mogućnost da dokapitaliziraju svoje tvrtke u RS”, objašnjava Đogo.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže za Capital.ba da se postavlja pitanje hoće li uopće tehnički biti moguće da ruski vlasnik financira kompanije u RS s obzirom na sankcije njihovim bankama, i s druge strane, koliko će on sam biti pogođen sankcijama i hoće li će mu tržište BiH biti zanimljivo.

Na pomolu veliki problemi
“Kako zasad izgleda, neke ruske banke i dalje će imati pristup transakcijama u međunarodnom platnom prometu pa bi samim time bilo moguće i da financijeri ovih kompanija iz Rusije nastave s tim financiranjem.

Međutim, podrška će ovisiti i o tome kakvi će biti učinci sankcija na matične kompanije u Rusiji i hoće li će one biti u mogućnosti financirati kompanije kod nas ili eventualno mogu doći u poteškoće zbog kojih će odlučiti da im tržište BiH nije prioritetno”, dodao je Gavran.

Prema njegovim riječima, ako bi Rusi smanjili ili u potpunosti prekinuli financiranje kompanija iz naftne industrije RS, to bi bio veliki problem jer je, kao što i revizori zapažaju, bez tog financiranja upitan nastavak njihovog poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close