Prva od tri zajedničke hidroelektrane Srbije i RS počinje se graditi 17. svibnja

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, prve u nizu na Drini, koja će imati snagu od 180 megavata, bit će potrebno šest godina.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, najavila je da će 17. svibnja biti položen temeljni kamen za hidroelektranu (HE) Buk Bijela na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjoj Luci.

Srbija je u studenome prošle godine postala većinski vlasnik zajedničke kompanije s Republikom Srpskom koja ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti od oko 850 milijuna KM (oko 434 milijuna eura).

Vlada RS dala je suglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik kompanije Hidroelektroenergetski sustav (HES) Gornja Drina iz Foče. Do tada ta je kompanija bila u vlasništvu Elektroprivrede RS (ERS), koja će ubuduće imati 49% udjela, a EPS 51%.

Dozvolu za promjenu vlasničke strukture vlada RS dala je na sjednici 22. listopada. Tome je prethodila odluka Konkurentskog savjeta BiH koji je ocijenilo da ne postoji obveza prijave koncentracije, što je dozvola da se obavi vlasničko preslagivanje.

Nisu aktivni na istim tržištima

U objašnjenju, Konkurentski savjet je naveo da kompanija HES Gornja Drina još uvijek nije aktivan sudionik na tržištu proizvodnje i distribucije električne energije, već je u pitanju projekt koji će biti proveden u dvije faze, te se aktivnost na tržištu očekuje tek za nekoliko godina, kada se izgrade i puste u pogon hidroelektrane.

51

posto udjela u zajedničkoj kompaniji ima srpski EPS, a 49% ERS iz Republike Srpske

Usto, naveli su da EPS i ERS nisu aktivni na istim tržištima, već svoje djelatnosti obavljaju na području Srbije, odnosno BiH.

Koncesija za izgradnju i korištenje HE Buk Bijela, vrijednosti 382,4 milijuna KM (oko 195 milijuna eura) dodijeljenja je ERS-u prije tri godine. Kompanija HES Gornja Drina nastala je odlukom vlade RS iz rujna 2019. i to spajanjem tvrtki Hidroelektrana Buk Bjela i Hidroelektrane Foča i Paunci, navodi portal Capital.ba.

Također, Komisija za zaštitu konkurentnosti Srbije odobrila je da EPS s ERS-om stekne zajedničku kontrolu nad kompanijom Hidroelektroenergetski sustav Gornja Drina.

Dva strateška projekta

Sredinom studenoga prošle godine Ana Brnabić, premijerka Srbije i Radovan Višković, premijer Republike Srpske, potpisali su u Banjoj Luci zajedničku izjavu o izgradnji tri hidroelektrane u gornjem slivu rijeke Drine Premijerka Srbije rekla je da je to prvi od dva strateška zajednička projekta RS i Srbije, a da će u drugi, izgradnju aerodroma u Trebinju, Srbija uložiti ukupno 51 milijun eura.

Radovan Višković izjavio je da je za izgradnju HE Buk Bijela, snage 180 megavata, potrebno šest godina. “Riječ je o projektu zelene energije koji će omogućiti novi ekonomski rast i RS i Srbije”, rekao je Višković i dodao da će hidroelektranama upravljati zajednička kompanija čime su izbjegnuti komplicirani procesi javnih nabavki.

Inače, ERS je najavio početkom 2020., prije izbijanja pandemije koronavirusa, da će te godine početi izgradnju solarne elektrane i vjetroparka, vrijednih više od 125 milijuna eura, što bi bio zaokret u njihovoj proizvodnji električne energijekoja se inače temeljila na korištenju ugljena i snage vode.

Komentirajte prvi

New Report

Close