Proračun Federacije BiH blago ‘podebljan’, agrar dobiva više

Autor: Poslovni dnevnik , 03. ožujak 2022. u 22:00
Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru proračun 'težak' 5.597,618.777 maraka/ARMIN DURGUT/PIXSE

Proračun “težak” 5.597,618.777 KM veći je za dva posto, odnosno za 116,4 milijuna KM od onog prošlogodišnjeg.

Dvadeset milijuna maraka za nabavu robnih rezervi, 75 milijuna KM za sanaciju zdravstvenih ustanova, 106 milijuna maraka za poljoprivredu – ovo su samo neke od značajnijih stavki iz prijedloga proračuna Federacije BiH za ovu godinu koji je nedavno Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru, piše Večernji list BiH.

Proračun “težak” 5.597,618.777 KM veći je za dva posto, odnosno za 116,4 milijuna KM od onog prošlogodišnjeg, a pritom predviđa i povećanje stavki za nekoliko važnih ekonomskih i društvenih kategorija, počevši do proizvodnog sektora pa do socijalne skrbi za obitelji s djecom kao i umirovljenika.

Iz Vlade ističu da strukturu ovogodišnjeg proračuna obilježava rast poreznih prihoda, posebno prihoda iz doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje i od neizravnih poreza. Krenimo upravo od mirovina, a koje bi u ovoj godini trebale rasti sukladno nedavnim zakonskim izmjenama.

Tako je na razdjelu Federalnog zavoda MIO planirano povećanje sredstava na transferu za isplatu mirovina u iznosu od 102,3 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

Rast će i potpora određenim kategorijama stanovnika u Federaciji pa su tako kroz tekuće transfere pojedincima planirana ukupna povećanja sredstava od 178,3 milijuna KM.

U kontekstu domaće proizvodnje koja je ovih tjedana posebice aktualna zbog situacije u svijetu, valja navesti kako Federacija planira 20 milijuna maraka za nabavu robnih rezervi, a cilj je da se u slučajevima potrebe intervenira kroz set mjera za stabilizaciju eventualnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Sredstva su namijenjena i za sufinanciranje proljetne sjetve pšenice i otkup jesenje žetve u FBiH. U kontekstu pomoći domaćem gospodarstvu ovogodišnje subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima planirane su sa 120,3 milijuna.

Rast će poticaji za poljoprivredu koji su ove godine planirani u iznosu od 106 milijuna maraka, a što predstavlja povećanje za 22% u odnosu na 2021. Više novca odlazi i za infrastrukturu, a tomu svjedoči i podatak da transferi za izgradnju autocesta i brzih cesta iznose 229,3 mil. KM, a što je za 83% više nego u 2021. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close