Premda ga nazivaju korovom, ovu kulturu se itekako isplati uzgajati: Proizvođači trljaju ruke

Autor: Marta Duić , 16. studeni 2023. u 10:29
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

“U europskim zemljama staklenka od 100 grama košta i do 2 eura”, kaže ovaj uzgajivač.

Prilika za dobru zaradu odlučite li se baviti uzgojem biljaka je hren – tvrde uzgajivači  koji su se odvažili krenuti u proizvodnju i prodaju. Od same biljke, koja izgleda poput običnog korova, može se pristojno zaraditi, no zapravo je prava prilika za zaradu u gotovim proizvodima od hrena, piše Mondo.rs

“Jedna od isplativijih investicija je hren, a jedan hektar daje 5000 kilograma korijena. Kada se preradi i prepakira u staklenke, hren na inozemnom tržištu dostiže cijenu i do dva eura za sto grama, što čini svu proizvodnju i ispostavilo se da je to bolji posao od voćarstva, malina i marelica, koje su postale neizvjesne po pitanju prinosa i zarade “, rekao je proizvođač hrena iz Novog Bečeja u Srbiji za Mondo.

“Obilazio sam tržnice i trgovine kako bih vidio što se najviše koristi u prehrani, a da toga ima malo, pogotovo iz domaćeg uzgoja. Nakon razgovora s nekim poljoprivrednicima vidio sam da je hren najbolji izbor. Prvo sam posadio 10 ari, a nakon toga 35 ari i imao sam prinos oko 2.000 kilograma. Sada već imam jedan hektar”, kaže proizvođač koji tvrdi da nije pogriješio s izborom i da sada ima registrirano poljoprivredno gospodarstvo.

“Jedan dio prodajemo u Srbiji, a drugi dio pakiramo za rusko tržište. Stupili smo u kontakt s njima i oni su zapravo došli provjeriti kakvi su nam uvjeti proizvodnje i rada, a nakon toga smo dogovorili posao. Ako proizvodiš sve po standardima, prodaja stvarno nije problem. Cijena ploda je oko dva eura dok se prerađen može prodati po puno višoj cijeni. U europskim zemljama staklenka od 100 grama košta i do 2 eura”, kaže ovaj uzgajivač.

Iako hren na prvi pogled nije zahtjevna biljka, a mnogi ga nazivaju korovom, za njega je potrebno “puno ruku”.

“Mjesec dana nakon sadnje vadi se korijenje, doslovno se svaki korijen iskopa, izvadi se korijen, vrati u zemlju, sve se to radi ručno. Na inozemnom tržištu traže samo prvi razred, 25 centimetra dužine,dva centimetra debljine,pravilnog oblika.Važna je prihrana i navodnjavanje da biste imali dobar urod. Okopavanje zahtijeva puno radne snage. Protiv štetnika se mogu se koristiti samo odobrena sredstva, a u to vrijeme hren treba paziti”, ispričao je uzgajivač.

Komentirajte prvi

New Report

Close