Poznata tvrtka u susjedstvu na koljenima. Prihodi pali za 320 milijuna, gase pogon sa 200 radnika

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2024. u 09:42
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zenički Mittal zapošljava oko 2.200 radnika. Ukupno oko 3.000 radnika zaposleno je u Mittalu u Zenici i Prijedoru, ali postoji još čitav lanac tvrtki i kompanija s kojima surađuju.

Kompanija ArcelorMittal, jedan od najvećih i najvažnijih gospodarskih subjekata u Bosni i Hercegovini, na rubu je opstanka.

Kompnija je prošle godine ostvarila katastrofalne rezultate, a posljednje najave iz firme koje stižu ovih dana nisu nimalo optimistične, piše BiznisInfo.ba.

Prema podacima ovog portala, prihodi kompanije prošle godine iznosili su 732,8 milijuna KM, što je dramatičan pad u odnosu na milijardu i 54 milijuna KM iz 2022. godine. Prihodi su, dakle, za godinu smanjeni za oko 320 milijuna KM ili oko 30 posto, što bi pogodilo svaku kompaniju.

Firma je lani zabilježila neto gubitak od 159 milijuna KM. Neto dobit u 2022. godini bila je 41 milijun KM, a 2021. godine više od 200 milijuna KM. Akumulirani gubici sa krajem 2023. iznose 201 milijun KM, što predstavlja smanjenje kapitala kompanije za 45 posto.

Najveći faktori koji su utjecali na financijske performanse kompanije u 2023. bili su da je otprema gotovih proizvoda bila na najnižem nivou u posljednjih 14 godina, zbog manje potražnje od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu; kao i povećanje cijene električne energije za 20 posto, što rezultira dodatnim godišnjim troškovima od četiri milijuna KM.

Također, prosječne prodajne cijene čelika bile su 22 posto niže u 2023. u odnosu na 2022. a tu je i značajno povećanje (20 milijuna KM) troškova plata od 16 posto.

Kompanija je prošli tjedan objavila da pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju.

Između ostalog, odlučili su obustaviti proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u idućem periodu planiraju poduzeti u tom smislu.

– Radimo plan gdje ćemo rasporediti naše zaposlenike sa Koksare koji su jako dobri radnici i bili su s nama jako dugi period. Zaposlenike koji su bili dugi niz godina s nama ne bismo željeli izgubiti. Prerasporedit ćemo ih u naše druge radne jedinice – najavio je direktor Nikhil Mehta.

Ističe da će pokušati zadržati što više radnika u Zenici, dok će višak radnika pokušati zbrinuti u svom pogonu u Njemačkoj ili nekim drugim europskim zemljama. Planirano je da na taj način zbrinu oko 15 posto radnika iz tog odjela. Koksara zapošljava ukupno 200 radnika.

Zenički Mittal zapošljava oko 2.200 radnika. Ukupno oko 3.000 radnika zaposleno je u Mittalu u Zenici i Prijedoru, ali postoji još čitav lanac tvrtki i kompanija s kojima surađuju.

– Mi znamo da jedan radnik u metalskoj industriji na sebe vuče bar još četiri radnika u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima. Radi se o 10.000 radnika koji rade u lancu koji se zove Arcelor Mittal i ako to pomnožite sa 3-4 člana obitrlji i to je 40.000 ljudi – rekao je prošle godine Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Pad Mittala bio bi veliki udarac za cijelo gospodarstvo Bosne i Hercegovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close