Italija preuzela upravljanje posrnulom čeličanom od Arcelor Mittala

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2024. u 22:00
Čeličana u Tarantu spada među najveće u Europi i najveći je poslodavac na nerazvijenom talijanskom jugu/REUTERS

Okončan višetjedni sukob vlade i većinskog dioničara jedne od najvećih tvornica u Europi.

Talijansko ministarstvo industrije preuzelo je u utorak upravljanje nekadašnjom čeličanom Ilva posebnim administrativnim postupkom, okončavši višetjedni sukob s glavnim dioničarem Arcelor Mittalom, drugim po veličini proizvođačem čelika u svijetu.

Postupak je sličan onom u Sjedinjenim Američkim Državama koji omogućuje kompaniji restrukturiranje dugova i obveza, a vladi potragu za novim partnerima za Acciaierie d’Italia (ADI), nekadašnju Ilvu, piše Reuters. Vlada premijerke Giorgie Meloni priopćila je da planira osigurati likvidnost ADI-ju zajmom od 320 milijuna eura, s rokom otplate od pet godina.

62

posto vlasničkog udjela imao je Arcelor Mittal u talijanskoj čeličani

Poseban povjerenik
Po objavi ministarstva, ADI će voditi posebni povjerenik Giancarlo Quaranta s dugogodišnjim iskustvom rada u čeličani u Tarantu, od 1984. godine, prema njegovom LinkedIn profilu. Bio je menadžer bivših vlasnika Ilve, obitelji Riva, a radio je i pod posebnom upravom uvedenom 2015. godine.

Arcelor Mittal objavio je da je odluka Rima okončala njegovo sudjelovanje u toj talijanskoj čeličani. Ipak, u priopćenju donedavno glavnog dioničara ne spominje eventualni plan pokretanja pravnih radnji zbog postupka imenovanja stečajnog upravitelja.

Arcelor Mittal ističe da je u ADI uložila više od dvije milijarde eura dok je talijanska vlada, po njima, doznačila tek “manje od jedne trećine” od obećane dvije milijarde eura. Istovremeno, ‘dužan’ nije ostao ni službeni Rim.

Vlada je pak optužila Arcelor Mittal da nije ispoštovao preuzete obaveze i da predložila je da Invitalia u ADI ubrizga 320 milijuna eura te podigne vlasnički udio na 66 posto. No, Arcelor Mittal nije se želio obavezati na nova ulaganja ni kao manjinski dioničar pa je prijedlog propao.

Čeličana u Tarantu spada među najveće u Europi i najveći je poslodavac na nerazvijenom talijanskom jugu. Arcelor Mittal preuzeo je kontrolu nad Ilvom 2018. godine, s vlasničkim udjelom od 62 posto. Preostalih 38 posto držala je državna investicijska agencija Invitalia, podsjeća Reuters.

Nagomilani dugovi

Zbog poskupljenja energije i pada cijena valjanih čeličnih kolutova, ADI je ostao bez novca nagomilavši ogromne dugove.

Metinvest pokazao zanimanje
Zbog poskupljenja energije i pada cijena valjanih čeličnih kolutova, ADI je ostao bez novca i nagomilao je ogromne dugove prema dobavljačima, uključujući energetskog diva Eni i operatera energetske mreže Snam.

Interes za ulaganje u ADI signalizirao je u siječnju ukrajinski Metinvest, prema izjavi glavnog izvršnog direktora Jurija Riženkova. U siječnju Rim je s Metinvestom i domaćim proizvođačem strojeva Danielijem postigao dogovor o obnovi proizvodnje u čeličani u Piombinu.

“Naš je prioritet trenutno Piombino, ali jednoga dana, ako ocijenimo da je Taranto prilika, zašto ne? Mogli bismo ga razmotriti”, izjavio je Riženkov u razgovoru za talijanski list Corriere della Sera, objavljenom krajem siječnja.

Najveći ukrajinski proizvođač čelika traga za proizvodnim lokacijama u inozemstvu kako bi nadoknadio gubitak imovine u ukrajinsko-ruskom ratu, uključujući i čeličanu u Mariupolju.

Komentirajte prvi

New Report

Close